Składniki
- średnia główka młodej kapusty
- 70 dag młodych ziemniaków
- 15 dag świeżej żurawiny
- 4 łyżki serka homogenizowanego
- 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- czosnek granulowany,gałka musztatołowa
- cukier
- mielona papryka, sól
- pieprz
- olej z pestek winogron lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania
1. Warzywa umyj, osusz, a ziemniaki wrzuć do osolonego wrzątku i gotuj około 15 minut, aż staną się miękkie. Osącz na sicie.
2. Żurawinę opłucz i sącz na sicie po czym zagotuj w niewielkiej ilości lekko posłodzonej wody, odcedź i ostudź. Połowę żurawiny zmiksuj z serkiem homogenizowanym i jogurtem naturalnym, dopraw pieprzem, gałką i czosnkiem granulowanym. Przygotowany sos wymieszaj z resztą żurawiny.
3. Kapustę przekrój na ćwiartki i zwiąż nicią bawełnianą. Zanurz w osolonym wrzątku gotuj 8-10 minut, następnie dobrze osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Podsmaż na rozgrzanym oleju lub oliwie pokrojone na połówki ziemniaki. Warzywa posyp gałką, solą i pieprzem oraz mieloną papryką. Podawaj od razu z dodatkiem sosu żurawinowego.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 45 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 4