Składniki
- łyżka octu ryżowego
- szczypta soli
- łyżka ksylitolu lub cukru pudru
- 150g krótko ziarnistego ryżu (przepłukanego)
- 300 ml wody
- 1/2 łyżeczki pasty wasabi
- 8 łyżeczek odpowiedniej wersji majonezu
- 4 liście sałaty porwane na kawałki szerokości ok 2,5 cm
- 8 krewetek królewskich ugotowanych i obranych
- 4 arkusze nori, przecięte na pół
- 8 łyżeczek ikry ryby latającej lub łososia
- kawałek ogórka, bez nasion pokrojonego w zapałki
- 1/4 awokado pokrojonego na 8 plasterków, zanurzonego w soku z cytryny żeby nie brązowiał
Sposób przygotowania
Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów
1.Wymieszać ocet z cukrem oraz solą, mieszać aż się rozpuszczą.
2.Do rondla wsadzić ryż i wodę . Doprowadzić do wrzenia zamieszać, zmniejszyć, na mały, przykryć i gotować tak około 15-20 minut. Zdjąć rondel z ognia i odstawić na 10minut.Dodać ocet ryżowy.
3.Aby zwinąć maki, należy wziąć połowę arkusza nori i położyć szorstką stroną do góry przy lewej ręce. Wyłożyć czubatą łyżkę ryżu na lewej połowie arkusza.
4.Połączyc wasabi i majonez mieszac. Nabrać masę na łyżkę i rozprowadzić po skosie na arkuszu nori, zaczynając od lewego dolnego rogu a na górnej krawędzi ryżu kończąc.
5.Położyć listek sałaty , krewetkę, łyżeczkę kawioru oraz po jednym plasterku awokado i ogórka na górnej połowie ryżu , ponad linią majonezu.
6.Delikatnie podnieść lewy dolny róg arkusza pokrytego ryżem i dociągnąć do prawego górnego rogu płaszczyzny pokrytej ryżem. Wazne jest by działać zdecydowanie i by dociągnąć rogi do siebie. Następnie należy zawinąć prawą część arkusza nori, tak by powstał rożek. Luzny róg należy zmoczyć wodą, by płaszczyzny się kleiły.
7. Zawinąc pozostałe różki.
UWAGA NA alergie na owoce morza. A także jeżeli podajecie sos sojowy upewnijcie się że jest bezglutenowy.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 60 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 8