Produkuje się z niego np. słód używany w browarnictwie, kasze i mąki. Używa się go także jako paszy dla zwierząt.
Pylenie jęczmienia
Trwa od czerwca do końca sierpnia. Pyłek jęczmienia, podobnie jak pyłki pozostałych zbóż, jest groźny i uciążliwy dla osób uczulonych.
I tak jak pyłki innych zbóż jest lekki, lotny i obfity, w związku z tym trudny do uniknięcia i wywołuje typowe dla alergii wziewnej objawy – kichanie, katar, zatkany nos, obfitą wydzielinę z nosa, ból głowy, zapalenie spojówek, osłabienie organizmu. W najgorszym wypadku do tego zestawu może dojść astma.
Alergia pokarmowa
Alergika może uczulać wszystko, co zawiera w swoim składzie jęczmień – kasze, mąki, wszelkie artykuły z nich przygotowywane oraz piwo, które zawiera słód jęczmienny.
Jak w przypadku owsa czy pszenicy, tak w przypadku jęczmienia występuje również niebezpieczeństwo powstania reakcji krzyżowych z innymi przedstawicielami zbóż. A co za tym idzie – niebezpieczeństwo wystąpienia alergii pokarmowej ze wszelkimi jej uciążliwościami. Może to być pokrzywka, obrzęk twarzy lub napady duszności. Innej rady niż wyeliminowanie zakazanych produktów nie ma.