Składniki

  • 30 dag pieczarek
  • 4 łyżki oleju lub oliwy
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • łyżka posiekanych listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonych
  • ćwierć szklanki rosołu lub wywaru (może być z kostki)
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • łyżeczka soku cytrynowego
  • sól i pieprz
  • pół łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia

Opis wykonania

1. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Na łyżce oleju podsmaż cebulę i czosnek, po czym dodaj pomidory i duś na małym ogniu około 15 minut.
3. Na pozostałym oleju podsmaż umyte i osuszone papierowym ręcznikiem pieczarki.
4. Dodaj do sosu pieczarki, wywar i śmietanę oraz rozprowadzoną w dwóch łyżkach wody mąkę, dopraw solą,pieprzem i sokiem cytrynowym i gotuj.

Rada
Ten jarski gulasz można jeść z ziemniakami,ryżem lub po prostu z bagietką odgrzaną w tosterze.

Smacznego!