Składniki
- 30 dag pieczarek
- 4 łyżki oleju lub oliwy
- pół puszki krojonych pomidorów
- cebula
- ząbek czosnku
- łyżka posiekanych listków świeżej bazylii lub łyżeczka suszonych
- ćwierć szklanki rosołu lub wywaru (może być z kostki)
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- łyżeczka soku cytrynowego
- sól i pieprz
- pół łyżeczki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia
Opis wykonania
1. Cebulę obierz i posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
2. Na łyżce oleju podsmaż cebulę i czosnek, po czym dodaj pomidory i duś na małym ogniu około 15 minut.
3. Na pozostałym oleju podsmaż umyte i osuszone papierowym ręcznikiem pieczarki.
4. Dodaj do sosu pieczarki, wywar i śmietanę oraz rozprowadzoną w dwóch łyżkach wody mąkę, dopraw solą,pieprzem i sokiem cytrynowym i gotuj.
Rada
Ten jarski gulasz można jeść z ziemniakami,ryżem lub po prostu z bagietką odgrzaną w tosterze.
Smacznego!