Postanowiłaś zrzucić zbędne kilogramy i stajesz przed wyzwaniem, jakim jest ułożenie racjonalnego jadłospisu? Zastanawiasz się, jaką mąkę wybrać na diecie i jak dania mączne wpłyną na proces chudnięcia? Wyjaśniamy i podpowiadamy, jak przygotować pełnowartościowe danie lekkostrawne bez konieczności rezygnacji z ulubionych smaków.
Jaka mąka na diecie – czy warto uwzględniać dania mączne w jadłospisie?
Jaka mąka na diecie odchudzającej będzie najlepsza i czy w ogóle powinniśmy uwzględniać dania mączne w menu, jeśli chcemy schudnąć? Wbrew powszechnej opinii, potrawy na bazie mąki mogą być zdrowe, pełnowartościowe, lekkostrawne i sprzyjać zrzuceniu zbędnych kilogramów – wystarczy sięgnąć po odpowiedni produkt. Aby przygotować lekkie, domowe pieczywo, zdrowy obiad z makaronem, czy ciasto na deser warto wybrać ekologiczne produkty powstałe ze zbóż o niższej kaloryczności. Ich zaletą jest również wysoka zawartość witamin i mikroelementów, które wzmacniają organizm oraz błonnika zapewniającego uczucie sytości na długo i regulującego pracę układu pokarmowego. Jeśli zadajesz sobie pytanie: jaka mąka najzdrowsza na diecie, poniżej znajdziesz odpowiedź.
Jaka mąka na diecie – 4 najlepsze rodzaje
- mąka gryczana – charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym – 40. Naturalnie jest pozbawiona glutenu, dzięki czemu może królować w diecie osób chorych na celiakię. 100 g mąki to 335 kcal. To źródło fenoli, które działają przeciwzapalnie i wzmacniająco na ściany naczyń krwionośnych. Dania na bazie mąki gryczanej są bogate w witaminy z grupy B, magnez, selen, potas i miedź. To też źródło wapnia i sodu
- mąka grochowa – to nic innego jak zmielony groch połówki. 100 g produktu to 328 kcal. Podobnie, jak mąka gryczana, tak i mąka grochowa nie zawiera glutenu, za to jest prawdziwą skarbnicą witaminy B, C, D, K, kwasu foliowego, beta-karotenu, żelaza, cynku i elektrolitów. Mąka grochowa jest też bogata w wysoką zawartość błonnika, dzięki czemu dania powstałe na jej bazie sycą na długo
- mąka pełnoziarnista – 100 g tego tego typu mąki dostarcza 339 kcal. Mimo że nie jest to mąka wyjątkowo niskokaloryczna, jest polecana na diecie ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B, witaminy E i K, białka, żelaza, fosforu, cynku i potasu. Składniki zawarte w mące pełnoziarnistej regulują pracę układu pokarmowego, sycąc na długo, dodatkowo chronią układ nerwowy i usprawniają działanie mózgu, poprawiając koncentrację. IG mąki pełnoziarnistej to 60
- mąka żytnia – przygotowując dania mączne żytnie, zapewnimy sobie solidną dawkę beta-glukanów, które wpływają na odporność organizmu. Podobnie, jak wyżej wymienione mąki, tak i mąka żytnia ma sporo błonnika, dzięki czemu dania na jej bazie zapewniają uczucie sytości na długo oraz poprawiają działanie układu pokarmowego. Dodatkowo to źródło elektrolitów, żelaza, fosforu, wapnia i sodu, czyli składników wpływających między innymi na prawidłowe działanie hormonu tarczycy, dotlenienie komórek i wzmocnienie krwi.
Zastanawiasz się, jaka mąka w diecie ketogenicznej będzie najlepsza? Wyżej wymienione produkty są stosunkowo niskokaloryczne, jednak nie są zalecane w tego typu diecie – jeśli decydujesz się na jadłospis w stylu low carb, bazuj na mące kokosowej, migdałowej, z ciecierzycy, orzechów laskowych i włoskich, nasion chia lub pestek winogron. Bez względu na to, na jakiej diecie chcesz opierać swój proces zrzucania zbędnych kilogramów, wybierając produkty, bazuj na ekologicznym towarze ze sprawdzonych źródeł – dzięki temu zyskasz pewność, że dania będą smaczne i pełnowartościowe, bogate w łatwo przyswajalne witaminy i minerały.
Ja uważam, że mąka pełnoziarnista jest zdrowa i warto ją jeść, aby dostarczyć organizmowi witamin z grupy B. Mnie pszenica nie szkodzi, więc chętnie ją jem.
Uwielbiam dania z makaronem, aby były zdrowe, kupuję ten pełnoziarnisty.
Ja uważam, że mąka pełnoziarnista jest zdrowa i nie należy jej unikać, jeśli ktoś nie ma zdiagnozowanej choroby.
Mam wrażenie, że ludzie za bardzo demonizują mąkę. Mnie po niej nic nie jest, nie tyję jakoś specjalnie, ale wybieram pełnoziarnistą:)
Ja często jem makaron pełnoziarnisty na obiad i nie tyję od niego:)
Mąka pełnoziarnista jest zdrowa, dostarcza witamin z grupy B.