wesele

Letni czas to okres wielu imprez, w tym wesel. Przygotowanie takiej uroczystości może okazać się nie lada wyzwaniem, szczególnie dla alergika.

Alergicy zwykle stosują specjalną dietę bądź po prostu unikają niektórych produktów. Organizacja wesela wiąże się z ustaleniem menu, które w przypadku osób uczulonych wymaga odpowiedniego podejścia.

Jak zorganizować wesele będąc alergikiem? Bezglutenowe wesele

Osoby z alergią pokarmową bardzo często stosują dietę bezglutenową. Alergia na gluten czy celiakia całkowicie wykluczają z diety produkty zawierające m.in. jęczmień, pszenicę, żyto czy owies. Szkodliwy dla osób uczulonych gluten znajduje się w różnych produktach a wesele to przecież różnorodne menu. Jedną z możliwości jest zorganizowanie wesela bezglutenowego. Wtedy wszystkie potrawy będą przygotowane z takich składników, które nie zawierają alergenu. Bezglutenowe produkty są niestety droższe, ale równie smaczne. Nawet słodkie ciasta i ciasteczka można przygotować ze składników wolnych od glutenu. Takie dania na pewno przypadną do gustu wszystkim gościom, nie tylko alergikom. Niektóre restauracje oferują tego typu menu bezglutenowe, warto zapytać o nie podczas przedślubnych przygotowań.

Osobne menu

Gdy organizując wesele nie musimy przejmować się kosztami, możemy  zdecydować się na osobne menu dla osób z alergią. Goście będą mogli wybrać główne dania np. bezglutenowe. W taki sposób wszyscy będą zadowoleni, a my unikniemy niechcianych reakcji alergicznych. Tak jak niektórzy życzą sobie, aby na weselu pojawił się wiejski stół, tak my możemy poprosić o przygotowanie formy bezglutenowej. Takie rozwiązanie będzie idealne, jeśli część gości jest na tego typu diecie.

Wybór alkoholi

wesele

Większość z nas nie wyobraża sobie wesela bez alkoholu. Coraz częściej jednak, młode pary decydują się na rezygnację z wysokoprocentowych napojów, także ze względów zdrowotnych. W przypadku alergików nie musimy całkowicie rezygnować z alkoholu na weselnych stołach. Wystarczy, że wybierzemy takie, które są bezpieczne w przypadku osób uczulonych. Wódki zrobione z ziemniaków są całkowicie bezpieczne. Jeśli preferujemy inne alkohole możemy wybrać np. cydr, malibu, tequilę, rum czy popularne wino, które często pojawia się na weselach.

Planując wesele poszukajmy restauracji, która spełni wszystkie nasze oczekiwania. Odpowiednie menu zapewni nam nie tylko zadowolenie gości ale przede wszystkim bezpieczeństwo naszego zdrowia.