
Karmienie piersią
Dziecko, które ze względu na predyspozycje genetyczne jest szczególnie narażone na dolegliwości uczuleniowe, powinno jak najdłużej otrzymywać pokarm z piersi. Specjaliści zalecają, by karmienie wyłącznie matczynym mlekiem trwało przez około 6 miesięcy od narodzin.
Po tym okresie zaleca się kontynuację takiego karmienia przez pierwszy rok (a nawet 2 lata) życia przy jednoczesnym wzbogacaniu diety o inne składniki. Zazwyczaj takimi pokarmami uzupełniającymi w pierwszym roku są papki, zupki jarzynowe, soki, przeciery owocowo-warzywne, produkty zbożowe bezglutenowe, jaja, twarogi czy delikatne mięso.
Nowe pokarmy należy wprowadzać stopniowo do diety maluszka, najlepiej pojedynczo. W ten sposób będziemy mogli łatwo stwierdzić, jak organizm dziecka toleruje nowy składnik oraz wykryć ewentualne reakcje alergiczne. Ta wiedza będzie nam potrzebna również w późniejszych latach, gdy przyjdzie nam komponować codziennie posiłki.
Odczulanie
Skuteczną formą zapobiegania alergii jest immunoterapia, którą nazywa się zwyczajowo odczulaniem. Kuracja ta ma na celu oswojenie organizmu z czynnikiem uczulającym oraz nauczenie go, jak sobie z nim radzić.