jak wzmocnić organizm na jesień

Lato powoli dobiega końca, na ciepłe, słoneczne dni przyjdzie nam poczekać parę miesięcy. Dziś ostatni gorący dzień, kiedy możemy założyć sukienki i sandały. Jesienią i zimą często dopadają nas infekcje. Jak wzmocnić organizm na jesień?

Owoce

Owoce zawierają antyoksydanty, witaminy i minerały, czyli substancje zapewniające prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Spożywając je w odpowiednich ilościach, zaspokajamy zapotrzebowanie na witaminę C, która chroni nas przed przeziębieniami i grypą. Dopóki trwa sezon, możemy zajadać się śliwkami, rodzimymi winogronami, żurawiną, gruszkami i polskimi brzoskwiniami. Już dziś warto pójść na targ i kupić koszyczek malin, a następnie zjeść go na zdrowie.

Warzywa

Nawet jeśli jesteś mięsożercą, powinieneś czasem zjeść porcję warzyw. Brokuły, kalafior, buraki czy bakłażany mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Staraj się do każdego drugiego dania przygotować świeżą surówkę. Unikaj gotowych sałatek z majonezem oferowanych przez supermarkety. Lepiej zjeść surową marchewkę jako przekąskę podczas oglądania serialu.

Produkty pełnoziarniste

Zawierają witaminy z grupy B, które m.in. uczestniczą w syntezie prawidłowych cząsteczek hemoglobiny. Jej niedobór prowadzi do anemii i ogólnego osłabienia organizmu. W rezultacie stajemy się podatni na różnego rodzaju infekcje.

Ruch na świeżym powietrzu

Wzmacnia odporność, sprzyja syntezie endorfin, zwanych też hormonami szczęścia, poza tym wystawia naszą skórę na działanie promieni słonecznych. Warto nasycić się nimi na zapas, gdyż jesienno-zimowa szaruga sprzyja depresji.

Tran

Na szczęście współczesny tran nie śmierdzi rybą. Można go bez trudu połknąć, dostarczając organizmowi witaminy D. To właśnie ona zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. To on chroni organizm przed patogenami. Tran warto zacząć suplementować już we wrześniu. Istnieją różne wersje smakowe.