Nadwaga i otyłość stanowią wielki problem wśród polskich dzieci. Nie zdajemy sobie sprawy z jego rzeczywistej skali. U niektórych rodziców pojawia się pytanie – jak odchudzić dzieci? Jak walczyć z problemem?
Otyłe polskie dzieci
Dane na temat otyłości i nadwagi polskich dzieci są przerażające. Coraz więcej maluchów ma problemy z wagą, co pociąga za sobą inne problemy zdrowotne. Istotą problemu jest wiele czynników, wśród których nie brakuje winy rodziców. Nie rozwiąże go żadna cudowna dieta, ponieważ w przypadku dzieci nie możemy mówić o odchudzaniu. Maluchy potrzebują kalorii do wzrostu i prawidłowego rozwoju, więc nie ma mowy o drastycznych dietach odchudzających. Tylko pewne zmiany w naszym zachowaniu i podejściu do żywienia mogą uchronić dzieci przed otyłością i nadwagą, a także zaburzeniom odżywiania.
Zmiana nawyków żywieniowych
Zdrowe żywienie najlepiej zacząć od zmiany nawyków żywieniowych. Rodzice z góry zakładają, że najmłodsi nie przepadają za warzywami i owocami. Tymczasem dzieci lubią owoce i warzywa, które warto im podawać. Nie znając produktów, nie będą po nie sięgać, dlatego już w domu powinniśmy zadbać, by w naszej kuchni królowały zdrowe produkty, a nie te wysoko przetworzone, zawierające konserwanty i liczne alergeny. Dobra dieta, to dieta na całe życie. Od najmłodszy lat, pokazując dzieciom, że warzywa i owoce są dobre, budujemy dobre nawyki, które będą powielane przez lata. Już kobiety w ciąży powinny dbać o jakość żywienia, dla dobra swojego zdrowia i swoich dzieci. Dorośli dają najlepszy przykład, więc na nich leży odpowiedzialność za przyszłość tego kraju. Już samo wspólne przygotowywanie i spożywanie posiłków jest punktem w budowaniu świadomości na temat żywienia. Warto o tym pamiętać nie tylko od święta. Rodzice powinni dbać o to, by razem z dziećmi spożywać posiłki.
Edukacja kulinarna
Dawniej w szkołach odbywały się zajęcia praktyczne, na których uczono przygotowywać posiłki. Edukacja kulinarna jest potrzebna naszym dzieciom. W wielu krajach kładzie się na nią nacisk, głównie ze względu na zdrowie najmłodszych. Inwestycja w edukację kulinarną polskich dzieci powinna odbywać się na szeroką, ogólnopolską skalę. Dotychczas pojedyncze ośrodki czy gminy, starają się jak mogą, by jakość żywienia w szkolnych stołówkach uległa poprawie, a dzieci, zamiast batoników, miały dostęp do zdrowych i pełnowartościowych przekąsek. Rząd powinien współpracować z wieloma jednostkami, by nasze dzieci miały możliwość zdrowego rozwoju. Poziom żywienia w w wielu szkołach pozostawia wiele do życzenia, ale mamy nadzieję, że z biegiem czasu, sytuacja ulegnie poprawie.
Sami musimy zadbać, by nasze dzieci jadały zdrowo. Nie sięgajmy po chipsy czy gotowe dania. Dajmy dobry przykład zdrowej diety. Nie odchudzania, ale jedzenia wartościowych produktów, w tym owoców i warzyw. Nie odchudzajmy naszych dzieci, tylko stopniowo zmieniajmy ich nawyki żywieniowe. Zmieniajmy tym samym myślenie na tema jedzenia i podejścia do niego. Pokazujmy, że można jeść smacznie i zdrowo. Potrzeba wielkiego zaangażowania, by poprawić sytuacje polskich dzieci. Pamiętajmy, że profilaktyka jest zdecydowanie lepsza, niż leczenie, dlatego od najmłodszych lat kształtujmy zdrowe podejście do żywienia.
Katarzyna Antos