Grupy zwiększonego ryzyka
Ryzyko wystąpienia alergii na pomidory wzrasta u osób, które z racji wykonywanego zawodu, nieustannie mają kontakt z wyżej wspomnianym warzywem. Ludzie, którzy każdego dnia przygotowują setki kanapek, sałatek itp., częściej zmagają się z uczuleniem. Do grupy zwiększonego ryzyka należą również rolnicy. Kilka lat temu przeprowadzono badania, które wykazały korelację między wykonywanym zawodem a alergią na pomidory. Co ciekawe u 16% osób zatrudnionych w gastronomii i rolnictwie stwierdzono wyniki dodatnie.
Dieta eliminacyjna
Osoby, u których stwierdzono alergię na pomidory, powinny wyeliminować ze swojego menu wszystkie produkty, które zawierają ten składnik. Jeśli ograniczymy się do usunięcia samych warzyw, nie pozbędziemy się dokuczliwych dolegliwości. Wiele osób nie łączy pomidorów z gotowymi sosami, zupkami w proszku czy dipem do sałatek. Choć białka, wywołujące reakcję ze stronę układu immunologicznego, zazwyczaj ulegają denaturacji w wysokiej temperaturze, nie jest to regułą. Ponadto nigdy nie mamy 100-procentowej pewności, jak długo trwała obróbka termiczna poszczególnych produktów spożywczych. Niektóre firmy korzystają z nowoczesnych technologii, które mają na celu poprawić jakość wyrobu.
Każde podejrzenie alergii powinno zostać zweryfikowane przez specjalistę, w przeciwnym wypadku możemy wyeliminować z diety składnik, który nie szkodzi naszemu organizmowi. Owoce i warzywa stanowią źródło cennych substancji odżywczych. Pomidor dostarcza nam kwasu foliowego, czyli popularnej witaminy B9, która uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych, czyli podstawowych nośników informacji genetycznej. Niedobór tego składnika wpływa negatywnie na funkcjonowanie organizmu. Ponadto pomidory zawierają likopen, czyli substancję zaliczaną do karotenoidów, która powstrzymuje procesy nowotworzenia.
Witam;) ostatnio zauważyłam, że po zjedzeniu pomidorów na rękach wyskakują mi małe białe jakby pryszcze, które strasznie swędzą. Wklejam link http://www.mojealergie.pl/na-czym-polega-leczenie-alergii-pokarmowej/ odnośnie alergii pokarmowej, gdzie piszą o przetwarzaniu żywności. Tak się zastanawiam, czy przez to, że w pomidorach są teraz przeróżne GMO, czy inne hormony to dlatego mam na nie uczulenie? Czy może dlatego, że są sztucznie nawożone, a mój organizm nie akceptuje tych środków? Póki co odkładam na bok moje ulubione pomidory i leczę ręce z tych strasznych wyprysków.
Cześć!jadlam pomidory całe swoje życie ale od niedawna pojawiają sie na moim ciele reakcje alergiczne jak wysypka,swędzenie i czasami bawet krosty…jestem w szoku bo od dziecka mogłam jeść wszystko i z zadnym pokarmem nie miałam problemu:/tez sie teraz zastanawiam czy to nie ta cała chemia co jest pakowana w te warzywa wywołuje u mnie te reakcje:/ ostatnio tez kupiłam gotowe kiełki w sklepie i tez sie drapalam jak szalona…
Czy jest możliwość,że chory dostaje uczulenia, tylko kiedy zje świeże pomidory w większej ilości np. pokrojone pomidory z mozarellą (sałatkę), a jak je np. suszone pomidory, to nic mu się nie dzieje?
Pomidory mogą uczulać zarówno w postaci surowej jak i po obróbce termicznej, np. w formie zupy czy sosu pomidorowego. Suszone pomidory mogą zawierać przyprawy, które także alergizują. Reakcja na dane formy pokarmów jest indywidualną sprawą każdego organizmu, więc warto skonsultować się z lekarzem. Być może przyczyną uczulenia były inne dodatki do sałatki lub mozarella.
Proszę o pomoc! Czy można mieć uczulenie tylko na zapach z łodygi pomidora? Bo mam straszną duszność jak ruszam pomidorami. A boję się że mam też uczulenie na pomidory, bo mam różne objawy. Ale nie łaczylam ich z pomidorami.
Pisze Pani, że duszności pojawiają się jak rusza Pani pomidorami, czy jest to w momencie, kiedy np. chce je Pani zerwać? Dogląda je Pani na działce itp.? Jeśli zaobserwowała Pani także inne objawy, typu zmiany skórne, być może to uczulenie na pomidory, ale wątpliwości rozwieje konsultacja z alergologiem i testy skórne. Praca przy pomidorach, czyli kontakt z liśćmi i łodygami może powodować alergię skórną.
Przy dotykaniu łodyg nie odczuwam żadnych dolegliwości. Tylko zapach powoduje, że kicham i to tak strasznie, że aż czuję skurcz w krtani. Wyniosłam pomidory z domu i kichanie przeszło. Lecz podczas krojenia owoców pomidorów nic się nie dzieje.