Açai tonizuje również działanie układu pokarmowego i podnosi witalność oraz wspiera układ krążenia. Ze względu na wysoka zawartość pektyn owoce tych jagód są dobre dla osób z problemami trawiennymi i – co ciekawe – mają więcej białka niż przeciętne jajko, a ponadto wiele witamin (B1, B2, B3, wit. E i C) i minerałów (fosfor, wapno, potas, błonnik, żelazo), proteiny, kwasy Omega 6 i Omega 9, aminokwasy, fitosterole.
Warto wiedzieć, że ich działanie jako przeciwutleniacz jest 11-krotnie silniejsze niż wiodąca w Polsce prym w tej dziedzinie żurawina.
Açai – jak działa u alergików?
Açai wzmacniają odporność, a także zmniejsza alergię na grzyby, jednak ci, którzy mają alergię na pyłki roślin i są podatni na opuchlizny po spożyciu egzotycznych owoców powinni uważać, by uniknąć u siebie obrzęków rąk, języka czy gardła czy duszności. Warto być ostrożnym.
Dzięki przyspieszeniu procesów trawiennych owoce açai mogą się okazać pomocne przy alergiach pokarmowych, eliminują toksyny z organizmu i przyspieszają przemianę materii. Jednak nadmierne spożycie może doprowadzić do biegunek i wymiotów.