Składniki
- łyżka bezsmakowego oleju bez orzechów
- 4 łyżki klarownego miodu
- 4 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu
- łyżeczka startego imbiru
- 1,8-2 kg jagnięcego udźca (najlepiej walijskiego)
- 4 łyżki wytrawnego jabłecznika
- Na sos gravy: sos z pieczeni
- 150 ml bulionu z mięsa lub warzyw
- pół łyżeczki mąki kukurydzianej (według uznania)
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. W małej misce połączyć olej, miód, rozmaryn i imbir, by powstała gęsta pasta.
Za pomocą wykałaczki nakłuć mięso w kilku miejscach. Wetrzeć pastę z miodem. Uciąć duży kawałek folii aluminiowej – na tyle duży, by owinąć luźno udziec. Włożyć folię do dużej formy do pieczenia. Położyć na niej jagnięcy udziec. Wylać jabłecznik na dno obok mięsa. Zawinąć luźno folię i zacisnąć krawędzie.
Piec 120-150 minut, dwukrotnie polewając mięso sosem. Po takim czasie mięso będzie różowe.
Wyjąć blachę z pieca, przełożyć jagnięcinę na talerz i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Pozostawić sos w formie i wyrzucić folię.
Aby zrobić sos gravy, postawić formę do pieczenia na średnim ogniu, dodać bulion i gotować, aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos ma być jeszcze gęściejszy, wlać do filiżanki trochę bulionu i zmieszać z pół łyżeczki mąki kukurydzianej. Wlać do sosu i gotować, aż się zagęści. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Trzymać w cieple do czasu serwowania.
Dodatkowe informacje
Rada: Aby zapobiec wyciekaniu sosu na blachę, trzeba użyć dużo folii aluminiowej. W przeciwnym razie sos będzie się przypalał i nada gravy gorzki posmak.
Uwaga na kostki rosołowe, bo mogą zawierać śladowe ilości produktów mlecznych lub glutenu.
Czas pieczenia: 120-150 minut.