Barszcz czerwony na zakwasie
Składniki:
Zakwas
2 buraki
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
1 łyżka soli gruboziarnistej
1/2 łyżeczki cukru
1 kromka razowego chleba
Barszcz
3 buraki
1 jabłko
1 plaster selera
2 ząbki czosnku
1 liść laurowy
3 ziarnka ziela angielskiego
3 szklanki zakwasu na barszcz
cukier
sól
pieprz
Przygotowanie:
Buraki na zakwas obieramy i kroimy w plastry. Wkładamy je do litrowego słoika i dodajemy przyprawy oraz pokruszony chleb. Zalewamy 3 szklankami ciepłej i przegotowanej wody. Zakręcamy słoik i odstawiamy go na 4 dni. Barszcz przygotowujemy obierając i myjąc buraki. Kroimy je na plastry i wkładamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłko, seler oraz posiekany czosnek. Zalewamy całość 2-3 szklankami wody i gotujemy przez godzinę. Następnie dodajemy zakwas i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy barszcz na kilka godzin po czym go odcedzamy. Najlepiej smakuje podany z uszkami.
Katarzyna Antos