Grzaniec zdecydowanie lepiej niż herbata rozgrzewa w zimowy czas. Grzane wino króluje na jarmarkach świątecznych czy w pubach. Jak przygotować je samodzielnie? Przedstawiamy najlepsze przepisy na grzane wino!
Grzaniec nie tylko od święta
Grzane wino od razu kojarzy się z okresem świątecznym. To typowy napój wszystkich jarmarków bożonarodzeniowych. Ponoć to właśnie na nich grzaniec smakuje najlepiej. Przygotowuje się go na bazie czerwonego wina, choć mamy także wersje z cydru. Do grzańca możemy dodać różne dodatki, wszystko zależy od danego przepisu i naszych preferencji smakowych. Jak przygotować pyszne grzane wino? To proste! A jakie dobre i rozgrzewające!
Grzaniec z cynamonem
Składniki:
– 1 butelka czerwonego wina
– 1 laska cynamonu
– 5 g imbiru
– 5 ziarenek kardamonu
– 5 g skórki pomarańczowej
– 80 g cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Wino podgrzewamy z cukrem i przyprawami. Pamiętajmy, by go nie zagotować, żeby alkohol nie odparował. Całość przecedzamy i podajemy w szklankach. Dla lepszego smaku możemy dodać odrobinę rumu.
Owocowe grzane wino
Składniki:
– 2 butelki czerwonego wina
– 50 ml brandy
– 125 g cukru trzcinowego
– 200 g mrożonych malin lub truskawek
– 6 goździków
– 2 laski cynamonu
– 1 pomarańcza
– 1 laska wanilii
– szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Z pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok, dodajemy cukier, wanilię i podgrzewamy w rondelku. Dolewamy odrobinę wina i gotujemy syrop. Następnie dolewamy resztę alkoholu, dodajemy owoce i podgrzewamy. Wino podajemy gorące.
Grzane wino
Składniki:
– butelka czerwonego wytrawnego wina
– 2 plastry pomarańczy
– skórka z ½ cytryny
– laska cynamonu
– odrobina kardamonu
– 1 łyżka cukru waniliowego
– 2 goździki
– 2 gwiazdki anyżu
– 4 łyżki cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki podgrzewamy, pilnując, by nie doprowadzić do zagotowania wina. Grzane wino podajemy z plastrami pomarańczy.
Grzany cydr
Składniki:
– 2 l cydru
– 2 łyżki startego imbiru
– 2 laski cynamonu
– 2 łyżeczki goździków
– ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
– skórka starta z ½ pomarańczy
– plasterki jabłka do dekoracji
Przygotowanie:
Wszystkie składniki podgrzewamy, ale nie gotujemy. Grzany cydr podajemy w szklankach, z dodatkiem plastrów jabłka.
Katarzyna Antos