Podatność na alergię dla grupy krwi AB
Jeśli masz grupę krwi AB powinieneś wiedzieć, jakie produkty są dla Ciebie niewskazane, a także skąd biorą się skłonności Twojego organizmu do pewnych reakcji. Dobrą wiadomością jest, że wśród osób z grupą krwi AB stwierdzono wysoką odporność na choroby alergiczne układu oddechowego. Jednak równocześnie dotykają ich te same dolegliwości, co nosicieli grup A i B.
Do grupy A upodabnia ich tendencja do nadmiernej stymulacji selektyn na ściankach naczyń krwionośnych, co często skutkuje stanami zapalnymi. Z grupą A łączy ją także skłonność do nadmiernego wydzielania śluzu i niedoborów kwasów żołądkowych.
Z kolei wspólne z grupą B jest podatność na infekcje wirusowe i bateryjne, które są o tyle niebezpieczne, że mogą wywołać stan zapalny o charakterze immunologicznym.
Poniżej – tabela przedstawiająca produkty żywieniowe, z podziałem uwzględniającym ich przydatność lub niepożądanie w diecie osób o grupie krwi AB.
Wskazane | Neutralne | Niewskazane |
---|---|---|
Ziarno i produkty sojowe | Bażant | Bekon |
Indyk | Kozina | Gęś, Kurczak |
Łosoś | Karp | Guma akacjowa, arabska, guar |
Sardynka | Śledź świeży | Halibut |
Przetwory mleczne z żywymi kulturami bakterii | Tilapia | Pstrąg tęczowy, źródlany |
Olej lniany | Jajo: gęsie, kacze, przepiórcze | Węgorz |
Oliwa z oliwek | Sery edamski, gouda | Jajo kacze |
Brokuł | Olej arachidowy, rzepakowy | Lody |
Cytryna | Twarożek kwaśny | Masło |
Cebula | Migdał | Sery: brie, camembert, parmezan |
Kalafior | Fasola biała, Groszek zielony | Olej sezamowy, kukurydziany, słonecznikowy |
Kurkuma | Orzech włoski | Mak |
Zielona herbata | Fasola biała, Kasztan jadalny | Nasiona słonecznika, Ziarno sezamowe |
Jogurt | Groszek zielony, Szpinak | Bób, Fasola: czarna, nerkowata |
Kefir | Soczewica, Jęczmień | Pszenica |
Orzech włoski | Zielona fasolka szparagowa | Kukurydza, Ketchup |
Siemię lniane | Mąka i produkty orkiszowe, Kuskus | Kasza i mąka kukurydziana, kuskus |
Pieczarka | Brukselka, Dynia | Awokado, Granat, Pomarańcza, Awokado |
Winogrona | Pomidor | Kukurydza |
Wiśnie | Majeranek, Goździki | Oliwki czarne |
Czereśnie | Banan, Gruszka, Truskawka | Papryka |