Osobą, która napisała kilka prac o oddziaływaniu diety na zdrowie w odniesieniu do posiadanej grupy krwi jest doktor Peter J. D’Adamo. Na podstawie badań doszedł do wniosku, że każda z grup krwi posiada odpowiedni zestaw składników pokarmowych, które są dla nich szczególnie korzystne, neutralne lub wręcz niedozwolone.
Jeśli masz grupę krwi AB, to pewne produkty mogą być dla Ciebie korzystne, a dla innych grup będą neutralne lub szkodliwe. Specyfikacja ilości i jakości przyjmowanych posiłków jest podstawowym elementem dbania o układ odpornościowy, zmniejsza ryzyko zapaleń i objawy alergii.
Na podstawie prostych testów, które umieścił w swojej książce „Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Alergie” możesz szybko znaleźć odpowiedź na pytanie, jak bardzo jesteś podatny lub odporny na alergię. Każdy z testów jest nieco inny, w zależności od grupy krwi.
Lektyny i aglutynacja
Badania dowiodły, że ponad połowa całej aktywności układu immunologicznego zawiera się w układzie pokarmowym, dlatego tak wielką wagę powinno się przywiązywać do świadomego odżywiania się.
Nieraz problemy alergiczne wynikają z obecności w spożywanym jedzeniu zbyt dużej ilości lektyn, które są białkami zawartymi w wielu produktach. Mają one zdolność wiązania się z cukrami, także tymi, które są antygenami grup krwi.
Gdy dojdzie do takiego procesu, już tylko krok dzieli od uszkodzenia uszkodzenia komórek, a to często prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości, m.in. zapalenia śluzówki, alergii pokarmowej, a nawet wzmożonej przepuszczalności jelit.
Od razu, gdy Twój organizm rozpozna antygen zajmie się produkowaniem przeciwciał, które biorą udział w procesie aglutynacji. Jest to proces sklejania antygenu wirusa w taki sposób, aby zgrupować go z innymi, a tym samym ułatwić usunięcie ich z organizmu.