Składniki
- Sos pomarańczowy
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego
- 1/8 łyżeczki imbiru
- gorący ugotowany ryż
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka mandarynek
Sposób przygotowania
1. Rozgrzewamy grill. Z kurczaka usuwamy tłuszcz i skóre, płóczemy i osuszamy. Mięso układamy na ruszcie umieszczonym na wysokości około 10 cm nad zródłem ciepła . Grilujemy przez około 35-40 minut, aż kurczak będzie miękki. Co 10 minut odwracamy go na drugą stronę. W trakcie grilowania mięso można skrapiać oliwą z oliwek. W miedzy czasie przygotowujemy sos.
2. Do garnuszka wciskamy sok z mandarynek, miąższ zachowujemy. Dodajemy sok pomarańczowy i mąkę doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Gotujemy na wolnym ogniu przez 2 minuty.
3. Zdejmujemy z ognia dodajemy miąższ z mandarynek, migdały, sok z cytryny i przyprawy.
4. Dodajemy do gorącego kurczaka.
Smacznego
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 40 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 1