Składniki
- ziemniaki
- mąka lub skrobia ziemniaczana czy kukurydziana
- masło klarowane
- 2 łyżki muscovado
- 2-3 pastylki czystej lukrecji
Sposób przygotowania
Przygotować posypkę: pastylki lukrecji owinąć pergaminem i pokruszyć na pył, uderzając tępą stroną tłuczka do mięsa. Wymieszać z cukrem. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie i jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę. Uformować placek i podzielić na 4 części. Jedną część ziemniaków wyjąć i wypełnić mąką lub wybraną skrobią. Dodać czwartą część ziemniaków i wyrobić ciasto. Z ciasta utoczyć wałek, pokroić na kawałki i zrobić widelcem charakterystyczne wzorki. Gdyby ciasto się kleiło, podsypywać mąką. Gnocci wrzucić do osolonego wrzątku i wyjąć łyżką cedzakową, jak tylko wypłyną. Polać rozpuszczonym masłem i posypać lukrecjową posypką.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 60 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 4