Alergia na gluten bardzo często bywa mylona z celiakią, tymczasem te dwie przypadłości nie są tożsame, choć obie zalicza się do nietolerancji pokarmowych. Szacuje się, że z uczuleniem na gluten boryka się co piąta osoba dotknięta alergią pokarmową. Jakie są objawy alergii na gluten i jak należy postępować, gdy ta przypadłość zostanie u nas zdiagnozowana?
Mianem glutenu określamy mieszaninę białek roślinnych – gluteniny i gliadyny, które znajduje się w ziarnach zbóż takich jak pszenica, żyto, pszenżyto i jęczmień. Odgrywa ona niezwykle istotną rolę przy wypieku chleba i ciast. Za sprawą glutenu zawartego w mące podczas wyrabiania ciasta dochodzi do powstania struktury przestrzennej, dzięki której ciasto uzyskuje ciągliwą konsystencję. Umożliwia to wiązanie cząsteczek dwutlenku węgla w cieście, co z kolei nadaje wypiekom porowatą strukturę.
Produkty bezglutenowe – na co należy zwrócić uwagę przy zakupie?
Niestety, nie wszyscy mogą spożywać produkty zawierające gluten. Osoby dotknięte alergią lub celiakią powinny wystrzegać się artykułów, w których składzie znajduje się gluten. Choć mogłoby się wydawać, że przejście na dietę bezglutenową jest zadaniem stosunkowo prostym – wystarczy zrezygnować z pieczywa oraz ciast pieczonych z mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej, w rzeczywistości wymaga ogromnej skrupulatności. Gluten nie występuje wyłącznie w wyrobach cukierniczych i piekarniczych, znajdziemy go też w wielu produktach, w których w ogóle byśmy się go nie spodziewali. Mąka pszenna bardzo często bywa stosowana jako wypełniacz artykułów spożywczych, ponieważ pozwala zwiększyć ich masę i objętość. W związku z tym gluten jest obecny w gotowych sosach, wędlinach, ketchupie, jogurtach, pasztetach, cukierkach oraz w niektórych lekach. Nawet niewielka ilość glutenu u osoby wrażliwej na ten składnik może wywołać poważne objawy, toteż producenci żywności są zobowiązani do podawania na opakowaniach swoich wyrobów informacji o możliwej zawartości śladowych ilości glutenu. Zgodnie z normami FAO/WHO za produkty bezglutenowe uznaje się tylko te wyroby, w których zawartość glutenu nie przekracza 20 ppm. Na półkach sklepowych takie artykuły oznacza się symbolem przekreślonego kłosa. Do produktów naturalnie bezglutenowych zalicza się kukurydzę, ryż, proso, soję, ziemniaki, tapiokę, grykę, amarantus, soczewicę, maniok, sago, sorgo, fasolę, orzechy, warzywa, owoce i mięso.
Czym różni się celiakia od alergii na gluten?
Nietolerancja glutenu może przyjąć postać alergii lub celiakii, która jest chorobą trzewną o podłożu immunologicznym. Niezdiagnozowana celiakia stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia, ponieważ chory nadal spożywa produkty zawierające gluten, które prowadzą do zaniku kosmków jelita cienkiego odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych. W rezultacie dochodzi do upośledzenia we wchłanianiu pokarmu, co prowadzi do różnych, groźnych niedoborów składników odżywczych. Osoby, u których wykryto celiakię, powinny bezwzględnie przestrzegać zaleceń diety bezglutenowej.
Objawy uczulenia na gluten mogą wystąpić bezpośrednio po jego spożyciu lub z opóźnieniem. Duże znaczenie ma również wiek chorego. U dzieci alergia na gluten zazwyczaj manifestuje się atopowym zapaleniem skóry, o wiele rzadziej występują dolegliwości ze strony układu oddechowego i pokarmowego. Do wystąpienia uciążliwych dolegliwości wystarczy niewielka ilość alergenu. W przeciwieństwie do celiakii z alergii na gluten można wyrosnąć.
Z kolei u osób dorosłych alergia na gluten objawia się pod postacią pokrzywki, obrzęku naczynioruchowego, wstrząsu anafilaktycznego lub biegunki. W przypadku dorosłych do wystąpienia dokuczliwych symptomów potrzebna jest większa ilość alergenu.
GlutenFreeBox, czyli dieta bezglutenowa nie musi być nudna!
W związku z tym, iż nietolerancja glutenu staje się coraz większym problemem, obserwuje się wzrost zainteresowania produktami bezglutenowymi. Skłoniło to Michała Martynowskiego do stworzenia programu subskrypcyjnego GlutenFreeBox: „Kilka miesięcy temu przyjaciel opowiedział mi o fenomenie boxów subskrypcyjnych. Zacząłem analizować rynek i szukać branży, w której sam mógłbym otworzyć sklep. W tym samym czasie przeszedłem na dietę bezglutenową. Byłem zachwycony jej efektami, ale miałem problem z kupnem odpowiednich produktów. Pomyślałem więc, że produkty bezglutenowe to idealny asortyment dla sklepu subskrypcyjnego. Zacząłem tworzyć GlutenFreeBox”.
Twórcy GlutenFreeBox na co dzień eksplorują polski i europejski rynek spożywczy w poszukiwaniu najwyższej jakości produktów bezglutenowych. Starannie wyselekcjonowane artykuły są dostarczane co miesiąc w postaci paczek-niespodzianek. Każdy produkt, który znajduje się w pudełku spełnia zapisy Rozporządzenia Komisji Wspólnoty Europejskiej nr 41/2009 z dnia 20 stycznia 2009 roku dotyczącego składu oraz etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób z nietolerancją glutenu. Wszystkie artykuły spożywcze zawierają poniżej 20 mg glutenu na kilogram gotowego produktu.
Jak działa subskrypcja GlutenFreeBox?
GlutenFreeBox można zamawiać na trzy sposoby, decydując się na pojedyncze pudełko, płacisz jednorazowo 89 zł i otrzymujesz jedną paczkę. Dokonanie płatności jest niezwykle łatwe, można dokonać tego za pośrednictwem systemu Przelewy24.pl
Przy wyborze subskrypcji zamówienie składane jest tylko raz, natomiast paczka jest wysyłana regularnie każdego miesiąca. Płatność za box jest pobierana automatycznie z karty kredytowej lub płatniczej 1. dnia każdego miesiąca, kwota jednorazowego pobrania to 79 zł. Z subskrypcji GlutenFreeBox możesz zrezygnować w dowolnym momencie.
Istnieje także możliwość zakupu pakietu 3 boxów, za który płacisz jednorazowo 252 zł, a paczkę otrzymujesz co miesiąc przez okres trzech kolejnych miesięcy.
Wszystkie paczki są wysyłane 1. dnia każdego miesiąca, przy czym zamówienie złożone w danym miesiącu, jest realizowane 1. dnia kolejnego miesiąca. Np. zamawiając GlutenFreeBox 1 marca, paczkę z niespodziankami otrzymasz na początku kwietnia. Dokonując zamówienia 31 marca, przesyłki również możesz spodziewać się na początku kwietnia.
Każdy GlutenFreeBox zawiera co najmniej 5 wysokiej jakości, starannie wyselekcjonowanych produktów bezglutenowych. Przesyłka zostanie dostarczona na wskazany przez ciebie adres, możesz w ten sposób sprawić zdrową i smaczną niespodziankę bliskiej ci osobie.
Co zawiera lutowy GlutenFreeBox?
Box, który został wysłany 1. lutego, zawiera wiele produktów godnych uwagi. Znajdziemy tu zarówno artykuły pozwalające przygotować pożywny obiad, jak i słodkie, a zarazem zdrowe przekąski:
- Alb Gold Makaron penne ryżowy –został wyprodukowany z ekologicznej mąki z brązowego ryżu. Produkt nie zawiera glutenu i może być spożywany zarówno przez wegetarian, jak i wegan.
- Papagrin Chleb lniany suszony z buraczkiem czerwonym – powstał w wyniku wymieszania i wysuszenia ziaren z dodatkiem czerwonego buraka. To produkt bezglutenowy, wegetariański i wegański.
- Doves Farm Ciastka ze skórką cytrynową i aromatem olejku cytrynowego – został wypieczone w fabryce wolnej od alergenów takich jak gluten, mleko, orzeszki ziemne, jaja i soja. Produkt bezglutenowy i wegański.
- Doves Farm Baton z pełnego ziarna owsa, ekologicznych moreli i chrupiących nasion chia, słodzony syropem z agawy. Nie zawiera glutenu, mleka, orzeszków ziemnych, jaj, soi i przetworzonego cukru.
- Nakd Baton z naturalnego banana, daktyli, chrupek proteinowych i innych naturalnych składników. Nie zawiera cukru. Baton może być spożywany przez wegan oraz osoby zmagające się z nietolerancją glutenu.
- Good Full Stop Baton owocowo-miętowo-orzechowy – został wyprodukowany w wyniku zmielenia świeżych owoców z daktylami i orzechami nerkowca. Mięta dopełnia smaku. Baton nie zawiera glutenu i stanowi idealne rozwiązanie dla wegan.
- Papagrin Gryczanki bio o smaku owoców leśnych – może być spożywany bezpośrednio z torebki lub traktowany jako dodatek do mleka orzechowego lub jogurtu.
GlutenFreeBox stanowi ciekawe rozwiązanie dla osób borykających się z celiakią i alergią na gluten, które muszą ściśle przestrzegać założeń diety bezglutenowej. Pudełko wypełnione najwyższej jakości produktami bezglutenowymi z różnych części Europy umożliwia poznawanie nowych smaków bez obaw o stan zdrowia.
Zastanawiasz się nad zamówieniem boxu? Szczegółowe informacje nt. oferty znajdziesz na stronie GlutenFreeBox. Chcesz być na bieżąco z informacjami nt. produktów bezglutenowych? Już dziś dołącz do społeczności GlutenFreeBox na Facebooku.
Tekst sponsorowany
Ciekawy pomysł z tymi pudełkami. Dla osób, które są alergikami a nie mają dostępu do specjalnych sklepów to fajna opcja 🙂
Ciekawe produkty 🙂 Na pewno są bardzo smaczne i zdrowe!
Świetny pomysł dla bezglutenowców!
Jak dla mnie coś wspaniałego. Ja staram się unikać glutenu, ale ciężko jest bo wszędzie go pełno. Takie boxy to super rozwiązanie, zawsze w każdej edycji nowy produkt do wypróbowania i dzięki temu możemy znaleźć swoje ulubione, a do tego uważam, że w przystępnej cenie są te boxy i wiele ciekawych propozycji w lutowym pudełku można odkryć.
Świetny pomysł od tygodnia jestem na diecie bezglutenowej,urozmaicenie jaDŁOSPISU zawsze w cenie
fajny pomysł na dojście do ludzi, którzy unikają glutenu bo mimo, że coraz więcej jest produktów bez glutenu czasem trudno je odnaleźć w nawale produktów w sklepach. a tak mamy pewność, że wszystkie produkty będą wolne od glutenu i dodatkowo przyjdą nam do domu a to wielki plus 🙂