Gdy nie mamy pewności, czy w składzie kupowanego przez nas produktu nie ma glutenu warto ograniczać zakupy do tych, które na opakowaniach mają znak przekreślonego kłosa.
Wytwarzanie przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi powoduje uszkodzenie kosmków w jelitach.
Podstawa diety bezglutenowej
to ryż i płatki ryżowe, kasza i mąka jaglana i gryczana, soja, kukurydza, proso, fasola czy groch. Dieta bezglutenowa cechuje się tym, że mało jest w niej błonnika, co może powodować zaparcia i wzdęcia. Problem ten rozwiążą warzywa i owoce bogate w błonnik np. jabłka.
Jeśli dzieci nie mają nietolerancji na gluten to można im podawać produkty z glutenem już od 6 m-ca życia. Celiakia objawia się u dzieci w drugim roku życia. Dzieci z celiakią czyli nietolerancją wrodzoną wolniej rosną, są bardzo szczupłe, wręcz chude, mają sterczący brzuch i zachowują się albo apatycznie albo przeciwnie – bardzo nerwowo, agresywnie.
Jak zdiagnozować celiakię?
Niezwłocznie należy wykonać analizę krwi na przeciwciała gliadynowe oraz zrobić biopsję jelit.