Od niemal 70 lat estry kwasu galusowego są stosowane do zapobiegania utlenianiu nienasyconych kwasów tłuszczowych.
W żywności estry występują jako E310-312. Najwięcej galusanów zawierają oleje, margaryny, majonez, masło arachidowe, konserwy rybne i smalec.
Co powodują galusany?
Poza schorzeniem zawodowym czyli wypryskiem zawodowym u piekarzy, problemy skórne mogą wystąpić u wszystkich stosujących kosmetyki z ich dodatkiem – np. szminki do ust, wywołujące zmiany na wargach.
Zdarza się, że objawom skórnym towarzyszy reakcja na galusany w tłuszczach.
Konieczne jest wówczas (po dodatnim wyniku próby płatkowej) zrezygnować ze spożywania tłuszczu z tym antyutleniaczem.
Gdzie występuje?
Galusan propylu występuje w wazelinie, kremach na łuszczycę, rzadziej – w balsamach natłuszczających np. mających chronić skórę przed promieniowaniem słonecznym.
Czytaj o wszystkich alergenach w opracowaniu „Alergeny” E. Rudzkiego