Składniki
  • 1 duża cebula (150 g)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
  • 1/2 1 wywaru warzywnego
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • natka pietruszki
  • sól jodowana
  • grubo mielony pieprz
  • 2 łyżki (30 g) startego żółtego sera np, gouda
Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w cienkie paski. Podgrzać na patelni oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dolać gorący wywar warzywny i gotować 10- 15 minut.

2. Opiec tosty na złoty kolor i pokroić w grube kawałki. Pietruszkę umyć, wysuszyć i drobno posiekać.

3. Zupę cebulową, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, nalać do żaroodpornych szklanek. Na wierzchu położyć kawałki tostów, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać ok. 10 minut na środkowym ruszcie piekarnika. Podawać na ciepło, a na koniec posypać pietruszką.

Smacznego!

Dodatkowe informacje

Czas przyrządzenia: 35 min.

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 1

Wszystkie przepisy zostały nadesłane przez naszych czytelników, za ich treść nie ponosimy odpowiedzialności.