Składniki
- 1 duża cebula (150 g)
- 1/2 ząbka czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- 1/2 1 wywaru warzywnego
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- natka pietruszki
- sól jodowana
- grubo mielony pieprz
- 2 łyżki (30 g) startego żółtego sera np, gouda
Sposób przygotowania
1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w cienkie paski. Podgrzać na patelni oliwę, zeszklić cebulę i czosnek. Dolać gorący wywar warzywny i gotować 10- 15 minut.
2. Opiec tosty na złoty kolor i pokroić w grube kawałki. Pietruszkę umyć, wysuszyć i drobno posiekać.
3. Zupę cebulową, przyprawić szczyptą soli i pieprzu, nalać do żaroodpornych szklanek. Na wierzchu położyć kawałki tostów, a następnie posypać żółtym serem. Zapiekać ok. 10 minut na środkowym ruszcie piekarnika. Podawać na ciepło, a na koniec posypać pietruszką.
Smacznego!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 35 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 1