Składniki

  • gotowe ciasto francuskie na margarynie bezmlecznej (275g)
  • 5-6 jabłek najlepiej równej wielkości
  • 3-4 łyżki konfitury z moreli
  • 50 g brązowego cukru trzcinowego
  • sok z połowy cytryny
  • ok. 40 g płatków migdałów

Opis wykonania

Francuska tarta z jabłkami (bez mleka krowiego, bez jajka):

Jabłka umyć, osuszyć, obrać, pokroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny.

Rozgrzać piekarnik do 180°C. Tortownicę (o średnicy 26cm) lub blaszkę na tratę, opłukać zimną wodą, osuszyć, posmarować cieniutko margaryna bezmleczną.

Wyciągnąć z lodówki gotowe ciasto francuskie, przełożyć na naczynie do tarty formując nieco wyższy, wąski brzeg.

Na cieście układać plasterki jabłek w kolistych rzędach, na całej powierzchni ciasta, aby zachodziły na siebie jak dachówki.

Warstwę owoców posmarować margaryną bezmleczną, posypać brązowym, grubym cukrem trzcinowym i płatkami migdałów.

Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut. Piec aż brzegi jabłek nabiorą jasnobrązowego koloru, a ciasto się dobrze przyrumieni.
Tartę wyjąć z piekarnika.

Konfiturę z moreli podgrzać, przetrzeć przez sitko i natychmiast posmarować równomiernie całą powierzchnię ciasta.