Składniki
- 2 łyżki łagodnej oliwy z oliwek
- 2 łagodne cebule pokrojone w cienkie plasterki
- 8-12 cienkich plastrów oczyszczonej cielęcej wątróbki (w sumie 450 g)
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- 45 g masła
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- Do dekoracji: posiekana natka pietruszki lub szałwia
Opis wykonania
Dieta bez jajek, glutenu i orzechów:
Rozgrzać oliwę z oliwek na dużej patelni na średnim ogniu. Smażyć cebulę 8-10 minut, często mieszając, aż będzie miękka i przyrumieni się, ale nie przypali. Zdjąć cebulę z patelni łyżką cedzakową i odstawić na podgrzany talerz.
Przyprawić wątróbkę solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ustawić średni płomień i położyć na patelni masło. Gdy zacznie się pienić, ułożyć plastry wątróbki i przyrumienić, najlepiej partiami, by nie leżały za ciasno. Na gorącej patelni wątróbki smażą się szybko, powinno więc wystarczyć 15 sekund na stronę.
Przełożyć cebulę na brzeg patelni i szybko podgrzać. Pokropić octem, który zasyczy i szybko wyparuje, zostawiając tylko odrobinę płynu.
Przełożyć potrawę na podgrzane talerze, polewając sosem i posypując natką pietruszki lub szałwią.
Uwaga na octy! Nie używać zamiast czerwonego octu winnego octu na bazie ziaren lub słodu. Smak nie będzie właściwy, a osoby wrażliwe na gluten nie tolerują tych rodzajów octu.
Dieta bez produktów mlecznych, jajek, glutenu i orzechów:
Postępować zgodnie z przepisem, ale zamiast masła użyć 2 1/2 łyżki łagodniej oliwy z oliwek.
Czas smażenia – 12 minut.