Składniki
- 4 młode kalarepki
- 20 dag świeżego szpinaku
- 20 dag świeżego szpinaku
- 1/2 puszki kukurydzy
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 cytryny
- cząber
- cukier,sól,pieprz
- olej do formy
Opis wykonania
1. Kalarepki umyj i osusz. Odkrój wierzchy i wydrąż miąższ. Pokrój go w kostkę i podduś na maśle z opłukanym i osączonym szpinakiem oraz solą, szczyptą pieprzu, cząbru i rozgniecionym czosnkiem.
2. Soczewicę gotuj około 20 minut w lekko osolonej wodzie. Osącz, wymieszaj w kukurydze i miąższem kalarepki ze szpinakiem. Kalarepki i odcięte wierzchy gotuje około 5 minut w lekko osłodzonym wrzątku z sokiem z cytryny. Gdy będą już miękkie, wyjmij i przelej zimną wodą. Osusz. Kalarepki napełnij farszem, przykryj wierzchami i włóż do wysmarowanej olejem formy. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
Smacznego!!!