Składniki
- 1 opakowanie białej fasoli (4 szklanki)
- 2 średnie posiekane cebule
- 1/2 szklanki melasy
- 1/2 kg szynki pokrojonej w kostkę
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 4 ząbki czosnku
- woda
Sposób przygotowania
1. Fasolę przebieramy i płuczemy, a następnie umieszczamy w garnku. Zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2 minuty, zdejmujemy z gazu i moczymy przez 1 godzinę. Potem odsączamy i opłukujemy.
2. Dodajemy pozostałe składniki i zalewamy fasolę świeżą wodą dokładnie mieszając.
3. Brytfankę natłuszczamy olejem roślinnym wlewamy przegotowaną fasolę, przykrywamy pokrywką i pieczemy prze 5,5 godziny lub do miękkości w temperaturze 120 stopnie C.
Smacznego!!!
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 36 min.
Poziom trudności: średni
Liczba porcji: 2