Składniki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- czerwona cebula, pokrojona w półplasterki
- ząbek czosnku, wyciśnięty
- 2 duże czerwone papryki, przekrojone na pół i pokrojone w paski
- w duże zielone papryki, przekrojone na pół i pokrojone w paski
- 4 pomidory pokrojone w ósemki
- 4 pierski kurczaka bez skóry, pokrojone w paski
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
- pół łyżeczki mielonego kminku
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- pół łyżeczki suszonego oregano
- NA GUACAMOLE
- duże, dojrzałe awokado, przekrojone na pół, bez pestki
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- kilka kropli Tabasco (według uznania)
- PODAWAĆ
- z 8 plackami tortilli
- dużą zieloną sałatą
Opis wykonania
1, W celu przyrządzenia guacamole przełożyć miąższ awokado do małej miseczki i ugnieść z sokiem z cytryny i szczypiorkiem. Przyprawić do smaku. Wlać kilka kropli Tabasco, by dodać ostrości.
2.Rozgrzać olej na patelni lub woku. Wrzucić cebulę, czosnek, paprykę i pomidory. Smażyć ciągle mieszając, 4 minuty, aż zrobią się miękkie. Wrzucić kurczaka i smażyć 2 minuty. Dodać przyprawy i zioła oraz sól i pieprz do smaku.
3. Podgrzać tortille na przykrytym talerzu położonym na garnku z gotującą się wodą lub zawinąć je w papierowy ręcznik i podgrzać szybko w kuchence mikrofalowej.
4. Rozłożyć sos z kurczakiem na placki, położyć na wierzch łyżkę guacamole i zwinąć placki w ruloniki. Ułożyć miejscem łączenia się ciasta do dołu na ogrzanych talerzach. Podawać z zieloną sałatą.