Składniki

  • miąższ z 1 dużego ananasa
  • 2 łyżeczki agaru spożywczego (opcja)
  • 300 ml niesłodzonego soku z mango lub ananasa
  • 100 ml wody
  • 2 łyżeczki substytutu jaja wymieszanego z 4 łyżkami stołowymi wody

Opis wykonania

Przy pomocy miksera lub blendera zmiksować miąższ z ananasa na gładkie puree. Przełożyć je do miski.

Agar wymieszać na gładką pastę z małą ilością soku z mango lub ananasa. Dodać resztę soku i dokładnie wymieszać. Przelać do rondelka i dolać wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2 minuty. Odstawić do ostygnięcia, a następnie dodać puree z ananasa.

Przełożyć sorbet do płytkiego pojemnika w zamrażarce na 2 godziny lub do czasu gdy będzie niemal całkowicie zamarznięty.

Ubić substytut jaja z wodą na sztywno i dodać do częściowo zamrożonego sorbetu. Utrzeć mikserem lub w blenderze. Włożyć z powrotem do zamrażalnika. Dobrze schłodzić.

By sorbet miał gładszą konsystencję, należy utrzeć go jeszcze dwa razy podczas zamrażania.

Dobra rada: Agar nadaje sorbetowi gładszą konsystencję, ale można go nie używać, jeżeli sorbet ma być zjedzony w ciągu 24 godzin od przygotowania.