Składniki

  • 1 kg mięsa z kurczaka
  • 2 szklanki plasterków cebuli
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 duża czerwona papryka pokrojona na paseczki
  • 1 duża zielona papryka tez pokrojona na paski
  • 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki tymianku lub innej dowolnej przyprawy

Opis wykonania

1. Z kurczaka zdejmujemy skórę i usuwamy tłuszcz, płuczemy w zimnej wodzie i wycieramy papierowym ręcznikiem. Podsuszamy go. W między czasie podsmażamy cebulę w 1/4 szklanki wody, aż stanie się szklista.

2. Dodajemy wyciśnięty czosnek i paseczki papryki, delikatnie obgotowujemy, w razie potrzeby dolewając nie wielką ilość wody. Doprawiamy świeżym pieprzem i tymiankiem. Na 5-7 minut przed końcem duszenia kurczaka na wierzch przekładamy warzywa i zalewamy sosem z mięsa. Przykrywamy i dogotowujemy.

Rada

Kurczak świetnie smakuje z brązowym ryżem.

Smacznego!!!