
Jak reaguje organizm?
Jeśli człowiek jest uczulony na jakiś produkt, to organizm traktuje ten alergen jak ciało obce. Wtedy broni się, a polega to na wytwarzaniu przeciwciał, które są rozpoznawane jako reakcje chemiczne. Reakcje alergiczne są różne – zależą min. od rodzaju alergenu i od reakcji organizmu na dany alergen.
Alergia na łososia
Łosoś, obok śledzia, makreli i łupacza, jest jedną z najczęściej uczulających ryb. Alergia może wystąpić po zjedzeniu łososia lub po dostaniu się alergenów do dróg oddechowych. W ekstremalnych przypadkach alergia pojawia się już w chwili dotknięcia talerza, na którym znajduje się ryba.
Skutki alergii
Spożycie łososia, w przypadku uczulenia na niego, może skutkować:
- wstrząsem anafilaktycznym,
objawami ze strony przewodu pokarmowego, tj.:
- nudnościami,
- wymiotami,
- biegunką,
- bólem brzucha,
- obrzękiem jamy ustnej,
- świądem jamy ustnej,
zmianami skórnymi, tj.:
- pokrzywką,
- świądem skóry,
- obrzękiem naczynioruchowym,
objawami ze strony układu oddechowego, tj.:
- dusznością astmatyczną,
- nieżytem nosa,
- nieżytem spojówek,
- uciskiem w klatce piersiowej.
Pages: 1 2
Łosoś uczula ponieważ w Polsce dostępny jest tylko z hodowli.
Ryba ta nie powinna być w zamknięciu [w cyklu hodowlanym] , ponieważ wytwarza toksyny i nawet ludzie o tym nie wiedzą , lekarze również żyją w niewiedzy i lepiej im zapisać coś z , cudownych leków apteki ,,i mówić ludziom , że są alergikami niż się dokształcić i być świadomym . Ludzie bądzcie Wy świadomi, bo od tego co jecie zależy Wasze zdrowie i życie.