Rola obróbki żywności
I w tym przypadku pozostaje nie bez znaczenia. Smażenie potraw na otwartym ogniu może być przyczyną kilkunastokrotnego zwiększenia ilości tych związków. Niestety taki sam efekt uzyskamy podczas grillowania na otwartym ogniu – tak lubianej przez nas formy spędzania wolnego czasu.
Dlatego jeśli chcesz cieszyć się lepszym zdrowiem lepiej zrezygnuj z patelni wypełnionej tłuszczem, a do grillowania używaj aluminiowych tacek lub folii. Warto też zaprzyjaźnić się z piecykiem i więcej potraw piec niż smażyć.
Ukryty wróg
Wpływ dioksyn na stan zdrowia człowieka jest początkowo niedostrzegalny, jednak daje o sobie znać dopiero po dłuższym okresie czasu. Przyszłe pokolenia są jeszcze bardziej narażone na działanie tych związków, ponieważ mogą one gromadzić się w glebie i wodzie przez długie lata.
Choć dioksyny powstają lokalnie, obejmują swoim zasięgiem większość środowiska, ponieważ te mikrocząsteczki mogą być transportowane przez wiatr od źródła powstania nawet na obszary oddalone o setki kilometrów.
Pocieszającym jest fakt, że od 2005 r. produkty żywnościowe są badane pod względem zawartości dioksyn, ale niestety wpływa to na wzrost cen produktów. Jednak bezpieczeństwo i zdrowie powinny być dla nas priorytetowe. Są też podejmowane czynności mające na celu eliminację tych substancji ze środowiska.
(IA)