Dietą w alergię

Czynniki ryzyka

Bez względu na grupę krwi ogólne czynniki ryzyka choroby alergicznej to oczywiście alergia u rodziców, stosowanie chemikaliów w pracy (jak tonery do kserokopiarki) czy produktów z lateksu, przebywanie w źle wentylowanych pomieszczeniach, kontakt z pestycydami, pleśnią, paleniem (także biernym), jedzenie mrożonek i wysoko przetworzonej żywności, stosowanie antybiotyków, nadwaga powyżej 30 proc. masy ciała czy choroba autoimmunologiczna.

Przed dietą

Dietą w alergięZanim przystąpisz do stosowania diety przemyśl –

  • czy stosujesz dotąd dietę wysokowęglowodanową i niskobiałkową,
  • czy jesz regularnie produkty z pszenicą i kukurydzą, przetworami mlecznymi,
  • czy jesz w dużych ilościach rośliny psiankowate (pomidory, ziemniaki, bakłażany i paprykę),
  • czy masz problemy z wrzodami, zapaleniem okrężnicy, zespołem drażliwego jelita, stanami zapalnymi (np. reumatoidalnym zapaleniem stawów) lub problemy z trawieniem (np. refluks)
  • czy łatwo ulegasz infekcjom i grypie
  • czy stresujesz się na co dzień
  • ile godzin tygodniowo wykonujesz ćwiczenia aerobowe (czy krócej niż 4 godziny).

Wnioski pozwolą określić stopień ryzyka alergii – jeśli jest bardzo wysoki to z dużym prawdopodobieństwem jesteś kandydatem na alergika.
(PFN)