Doktor Fred Pescatore twierdzi, że odpowiednia dieta może spowodować, że w tym okresie nie będziesz dotkliwie odczuwać reakcji alergicznych organizmu.
Winny stan zapalny
Pescatore twierdzi, że objawy takie jak kichanie, swędzące oczy, duszności, wysypka, które są charakterystyczne dla tej pory roku mogą być wywoływane przez źle zbalansowane nawyki żywieniowe.
Wgląd w diety pacjentów z alergią, które zbierał przez lata i zmniejszenie lub nawet pozbycie się u nich konieczności stosowania leków na astmę lub alergię – dzięki odpowiednio dopasowanym posiłkom – są podstawą do zawierzenia jego radom. Jego zdaniem niezależnie od tego, czy cierpisz na astmę, czy alergię lekarstwo jest to samo – zmniejszenie stanu zapalnego w ciele.
Dieta zależna od uczulenia
W związku z takim postawieniem problemu alergii jego przyczyn i zarazem rozwiązania należy doszukiwać się we właściwie dobieranych posiłkach. Jeśli jesteś uczulony na drożdże i pleśń, powinieneś wybrać dietę o niskiej zawartości drożdży.
Unikaj fermentowanych potraw, serów i grzybów, a w sezonie pylenia traw ogranicz spożycie produktów mlecznych oraz zbóż – przede wszystkim kukurydzy, pszenicy, owsa, żyta i ryżu.
Rafinowany cukier i mąką oraz wszystkie przetwarzane produkty spożywcze przyczyniają się do wywoływania zapaleń, należy ich więc unikać. Najlepiej, abyś sprawdził, jakie produkty wchodzą w reakcje krzyżowe z Twoją alergią – to także istotny punkt zaleceń doktora Pescatore. Według niego pozwolisz tym samym własnemu ciału lepiej radzić sobie z alergenami wziewnymi.
Szczyt sezonu uczuleń na pyłki drzew przypada na kwiecień i rozciąga się na czerwiec i w tym czasie zalecane przez Pescatore jest unikanie selera, marchwi, jabłek, ziemniaków, brzoskwiń, orzechów, a także przypraw takich jak kminek, anyż, kolendra, koper włoski, pietruszka i pasternak.