W diecie kobiety w ciąży nie może zabraknąć kwasu foliowego. Poznaj produkty bogate w kwas foliowy i zapewnij sobie oraz dziecku odpowiednią dawkę cennych składników.
Dieta kobiety ciężarnej
Kobieta w ciąży może jeść wszystko – takie stwierdzenie nie jest poprawne, ponieważ przyszła mama, dbając o dziecko musi niektórych produktów unikać. Kawa czy alkohol to tylko niektóre z listy zakazanych produktów, dla kobiet w ciąży. Kobieta spodziewająca się dziecka musi zachować racjonalną i zdrową dietę. W końcu nosi w sobie nowe życie, które także potrzebuje właściwej dawki składników i witamin. Jednym z nich jest kwas foliowy, który zaleca się przyjmować w okresie ciąży. Naturalne produkty także zawierają tę substancję. Najwyższy czas, by poznać je i wprowadzić do diety.
Produkty bogate w kwas foliowy
Kwas foliowy odpowiada za funkcjonowanie układu nerwowego oraz mózgu. To dzięki niemu czujemy odpowiedni nastrój. Oprócz dostępnych w aptece, preparatów z kwasem foliowym, warto sięgnąć po jego naturalną wersję czyli foliany. Wybrane produkty żywnościowe zawierają kwas foliowy, więc powinny stanowić element diety kobiety ciężarnej. W jej jadłospisie nie może zabraknąć zielonych warzyw liściastych, takich jak szpinak, szparagi, kapusta włoska, brokuły czy sałata. Najwięcej cennego kwasu zawiera szpinak, z którego przygotujemy wiele pysznych oraz zdrowych potraw. Owoce cytrusowe w postaci pomarańczy czy lubianych bananów również zawierają foliany. Wątróbka także zalicza się do tej grupy, choć jej duża ilość nie jest zalecana. Kwas foliowy jest obecny w drożdżach, jajkach czy otrębach pszennych. By dostarczyć właściwą dawkę dziennego zapotrzebowania na ten kwas, w formie naturalnej, musielibyśmy zjadać bardzo duże ilości produktów, które go zawierają.
Długie gotowanie obniża zawartość kwasu foliowego w produktach, dlatego oprócz spożycia warzyw czy owoców, zaleca się kobietom w ciąży dodatkową suplementację. Przyszła mama powinna dziennie przyjmować kwas foliowy w dawce, wynoszącej minimum 400 µg. Suplementacja powinna trwać do 12 tygodnia ciąży.
Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju ciąży, dlatego każda przyszła mama musi mieć na uwadze odpowiednią dietę, bogata w ten składnik oraz suplementację wspomagającą.
Katarzyna Antos