ADHD, czyli zespół nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (z ang. Attention Deficit Hyperactivity Disorder), jest jednym z najczęstszych zaburzeń wieku rozwojowego, szczególnie u chłopców. Dotyczy 3-7 proc. dzieci w wieku szkolnym.
Z powodu zmian w pracy mózgu dzieci z ADHD mają trudności z kontrolą emocji i zachowań, są bardzo ruchliwe, trudno im skupić uwagę na wykonywanej czynności. ADHD u niektórych dzieci może mieć podłoże alergiczne, a objawy mogą występować na skutek jedzenia tych pokarmów, które są uczulające.
Wyniki badań
Badano dzieci w wieku od 4 do 8 lat z ADHD – przez 5 tygodni 50 z nich było na tzw. diecie eliminacyjnej stosowanej u dzieci z alergią, a druga grupa była karmiona według zwyczajnej, zdrowej diety. Naukowcy stwierdzili znaczącą poprawę stanu zdrowia i zachowania u dzieci karmionych nieuczulającym jedzeniem.
Następnie spośród dzieci na diecie eliminacyjnej wybrano te, u których przyniosła ona najbardziej widoczne złagodzenie objawów ADHD i podzielono je na dwie grupy. Dzieci z jednej grupy jadły to, co w ramach diety eliminacyjnej (nieuczulające produkty) i dodatkowo pokarmy, po których rósł poziom przeciwciał typu G (IgG) w ich krwi (co nasilało objawy ADHD); a dzieci z drugiej grupy jadły produkty po których poziom IgG pozostawał niski, co pozwalało na złagodzenie objawów choroby.
Stwierdzono, że pomiar poziomu przeciwciał we krwi dzieci z ADHD może posłużyć jako narzędzie diagnostyczne podczas doboru właściwej dla danego pacjenta diety, a rodzice wszystkich dzieci mających ADHD powinni spróbować wprowadzić im dietę eliminacyjną na okres ok. 5 tygodni.
Brak reakcji na dietę?
Dzieci niewrażliwe na działanie diety należy dalej leczyć według standardowych wytycznych – farmakologicznie i zajęciowo.
Podczas stosowania diety eliminacyjnej dzieci muszą być objęte opieką medyczną – tak, by ograniczenie różnorodności pożywienia nie odbiło się negatywnie na ogólnym stanie ich zdrowia.
Źródło – PAP/ Nauka w Polsce