Zagrożenia, jakie niesie dieta eliminacyjna
Wykluczając z menu produkty zawierające gluten, przyczyniamy się do zmniejszenia spożycia witamin z grupy B. Pamiętaj, eliminując jedno źródło danej substancji odżywczej, musisz zastąpić je czymś innym, równie wartościowym. W praktyce oznacza to, iż odstawiając nabiał, powinieneś przyjrzeć się np. tofu. Wspomniane produkty spożywcze stanowią bogate źródło wapnia, który stanowi podstawowy składnik budulcowy kości.
Specjaliści biją na alarm, choć co roku wzrasta liczba alergików, nie każdy z nas jest uczulony na gluten. Zanim pochopnie zmodyfikujemy swoje menu, skonsultujmy to z lekarzem. Nie wierzmy doktorom, którzy wydają światowe bestsellery poświęcone zdrowej diecie. Jeśli chcesz poznać prawdę, poszukaj publikacji naukowych popartych rzetelnymi badaniami. Nie wszystko, co zostało napisane w książce, znajduje potwierdzenie w rzeczywistości.
Obsesja na punkcie zdrowego jedzenia przywędrowała do Polski, rodacy coraz częściej zastanawiają się, czy to, co ląduje na ich talerzu, nie działa alergizująco. Zainteresowanie zdrową dietą nie jest niczym złym, ba, warto przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i zmodyfikować go w taki sposób, aby zminimalizować ryzyko miażdżycy czy zawału serca. Unikajmy jednak zachowań ekstremalnych. Czy wiesz, że 30% Brytyjczyków deklaruje, iż boryka się z alergią pokarmową? W rzeczywistości tylko 2% zmaga się z uczuleniem.
W końcu jakiś głos rozsądku. Od kilku tygodni odnoszę wrażenie, że świat oszalał. Jakiegokolwiek programu bym nie włączyła, straszą nas glutenem, a przecież nie każdemu on szkodzi. Nie popadajmy w panikę.