Dieta bezglutenowa a osteoporoza

Dieta stosowana w osteoporozie ma za zadanie dostarczyć zwiększonej ilości bezglutenowych składników o korzystnym wpływie na mineralizację kości oraz zmniejszyć przyjmowanie składników szkodliwych.

Należy zatem zwiększyć spożycie wapnia, magnezu i witaminy D. Aby to zrobić, warto stosować w diecie jak najwięcej następujących produktów:

  • źródła wapnia: mleko produkty mleczne; warzywa kapustne; kapusta, brukselka, brokuły; jarmuż, rośliny strączkowe: soja, soczewica, fasola; drobnokościste ryby morskie, jedzone ze szkieletem (np. szprotki); orzechy, migdały, nasiona słonecznika, ziarna sezamu; amarantus
  • źródła magnezu: kasza gryczana i jaglana; orzechy, migdały; nasiona roślin strączkowych; mięso; ciemnozielone warzywa
  • źródła witaminy D: tłuste ryby; masło; margaryna; sery żółte; żółtka jaj

Aby odpowiednio zadbać o nasz organizm, powinniśmy natomiast ograniczyć spożycie:

  • fosforu – musimy przede wszystkim zadbać o zapewnienie odpowiedniego stosunku wapnia do fosforu w naszym organizmie. Powszechne stosowanie tego pierwiastka jako dodatku technologicznego stało się powodem zbyt częstego występowania fosforu w diecie, co z kolei prowadzi do zmniejszania wchłaniania wapna. Możemy temu zapobiec, jeśli ograniczymy spożywanie: przetworów mięsnych (wędliny); koncentratów spożywczych; napojów gazowanych (typu cola)
  • soli kuchennej – nadmiar sodu przyczynia się do nadmiernego wydalania wapnia z moczem
  • kofeiny – nadmierne spożywanie prowadzi do utraty wapnia z kości. Oprócz kawy należy ograniczyć występowanie w diecie herbaty, kakao i napojów typu cola.
    (AZ)

Źródło: Celiakia i dieta bezglutenowa. Praktyczny poradnik