Coraz częściej spotykamy się z tym, że dzieci mają alergię na gluten. Jest to białko zbóż, które wywołuje u niektórych nieprawidłowe reakcje organizmu. W większości alergie małych pacjentów ustępują w wieku 3-5 lat jednakże czasem trzeba przez całe życie stosować dietę pozbawioną tego białka. Konieczne jest, więc wybieranie produktów, które nie zawierają tego składnika. W obecnych czasach jest to niezwykle trudne, gdyż nawet, jeśli produkt z zasady nie powinien zawierać go zawierać to w wielu z nich znajdują się śladowe ilości. W przypadku alergii nawet niewiele może wywołać reakcje alergiczne i jest to niezwykle niebezpieczne. Konieczne jest, więc kupowanie produktów ze sprawdzonych źródeł i dokładne sprawdzanie etykiet. Dieta bez glutenu jest możliwa, ale trzeba dokładnie ją poznać. Zostały opracowane listy produktów, które są wskazane podczas takiej diety oraz takich, których bezwzględnie należy unikać. Ogromne znacznie dla jakości naszego życia ma to jak bardzo przejmiemy się tym, iż w naszej diecie lub diecie naszego dziecka nie powinien pojawiać się gluten.
Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.