Składniki

  • 250 g czerwonej soczewicy
  • 600 ml wody
  • 1 listek laurowy
  • 1 łyzka stołowa oleju słonecznikowego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 1 zmiazdżony ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sok z 1 limonki
  • sól
  • pieprz

Opis wykonania

Soczewicę wrzuć do garnka, zalej wodą, dodaj listek laurowy, przypraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, zakryj i gotuj przez 15-30 minut, aż soczewica zupełnie się rozgotuje.
W drugim rondelku rozgrzej olej i przesmaż cebulkę, czosnek i imbir przez 5 minut, aż będą delikatnie złociste. Dodaj kolendrę, kmin rzymski i kurkumę. Gotuj przez następna minutę. Dodaj puree z soczewicy, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut.
Tuż przed podaniem dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku. Dhal podawaj skropionym mlekiem kokosowym i posypany liśćmi kolendry.

RADA: Dhal można podawać na ciepło z chapati (cienkie placki pszenne) i gotowanym ryżem, jako dodatek do curry, albo na zimno z sałata.