Składniki
- 250 g czerwonej soczewicy
- 600 ml wody
- 1 listek laurowy
- 1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego
- 1 drobno posiekana cebula
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 0,5 łyżeczki kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki mielonej kurkumy
- sok z 1 limonki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
1. Soczewicę umieszczamy w garnku, po czym zalewamy ją wodą, dodajemy listek laurowy, sól i pieprz. Gotujemy ją tak długo, aż doprowadzimy do wrzenia. Następnie zakrywamy garnek pokrywką i gotujemy przez 15-30 minut do całkowitego rozgotowania.
2. W drugim rondelku smażymy smażymy cebulę, czosnek i imbir na oleju słonecznikowym. Następnie dodajemy kolendrę, kmin rzymski i kurkumę i gotujemy przez minutę.
3. Do rondelka z podsmażoną cebulą i czosnkiem dodajemy puree z soczewicy i gotujemy przez 5 minut, nieustannie mieszając.
4. Przed podaniem potrawy skrapiamy ją z sokiem z limonki i doprawiamy do smaku.