Składniki
- szklanka ciastek (najlepiej pierniczków) bez mleka i jajek
- szklanka suszonych, niesiarkowanych owoców (np. rodzynki, figi, morele i daktyle)
- 2 łyżki powideł, np. śliwkowych
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- łyżeczka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej (tylko jeśli dozwolona w diecie)
- pianki marshmallows
Opis wykonania
Owoce pokroić, wymieszać z pokruszonymi ciastkami. Powidła zagotować z przyprawą, ewentualnie także ze skórką. Kokilki do zapiekania wysmarować tłuszczem. Nałożyć masę do kokilek i przykryć piankami. Wstawić na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 175 stopni – gdy pianki się rozpuszczą, deser jest gotowy.
Kilka uwag:
1. W wersji dla dorosłych można dodać nieco aromatycznego alkoholu.
2. Zamiast ciastek można użyć granoli, płatków śniadaniowych (kukurydzianych czy muszelek, kulek etc.).