Czym zastąpić mleko w diecie małego alergika? Postaw na jajka!
Doskonałym zamiennikiem mleka są również jaja, ponieważ dostarczają one organizmowi zarówno wapń, jak i białko. Niestety, wiele osób uczulonych na nabiał jednocześnie alergizują jaja. Jeśli jednak twoje dziecko znajduje się w gronie szczęśliwców, którzy mogą spożywać smakołyk pochodzący od kur, dołóż wszelkich starań, aby nie zabrakło go w diecie twojej pociechy. Jaja to nie tylko wapń i białko, ale też cynk i żelazo, czyli minerały odgrywające kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu. Żelazo wchodzi w skład hemoglobiny, niedobór tego składnika prowadzi do anemii. Z kolei niedostateczna podaż cynku bezpośrednio przekłada się na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Rośliny strączkowe – doskonały zamiennik mleka w diecie alergika
Doskonałym źródłem wapnia są również rośliny strączkowe, wykorzystywane przez wegetarian jako zmiennik mięsa ze względu na wysoką zawartość białka. Soja, fasola i soczewica w ostatnich latach nie cieszą się jednak najlepszą sławą. Podobnie jak w przypadku glutenu nagonka na rośliny strączkowe jest zupełnie nieuzasadniona. Wprawdzie soja, ciecierzyca czy fasola należą do produktów wzdymających, ale można temu zapobiec w bardzo prosty sposób. Przed gotowaniem roślin strączkowych wystarczy je przez kilka godzin wymoczyć w świeżej wodzie.
Choć dieta eliminacyjna wiąże się z koniecznością zmiany menu, jadłospis można tak zmodyfikować, aby posiłki małego alergika w pełni zaspokajały jego zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Dieta bezmleczna nie musi być nudna i niesmaczna!
Marlena