Dieta bogatoresztkowa to modyfikacja żywienia, polegająca na wprowadzeniu do jadłospisu zwiększonej ilości błonnika oraz płynów. Ten rodzaj diety działa wspomagająco w leczeniu zaparć nawykowych oraz zaburzeń czynnościowych jelit, a w wariancie ubogoenergetycznym doskonale redukuje nadmierną masę ciała. Odpowiednio zbilansowana dieta bogatoresztkowa dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych i nie wiąże się z żadnymi skutkami niepożądanymi, dlatego można ją stosować cały czas jako wariant zdrowego sposobu odżywiania.
Dlaczego błonnik jest ważny?
Błonnik pokarmowy to zbiorcza nazwa dla różnorodnych substancji pochodzenia roślinnego, które nie ulegają trawieniu przez nasz układ pokarmowy. Pomimo iż błonnik nie dostarcza żadnych składników odżywczych, jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Poprzez mechaniczne drażnienie przyspiesza perystaltykę jelit, wchłania wodę i zatrzymuje ją w jelicie grubym, przez co zwiększa masy kałowe, a ponadto zmniejsza wartość energetyczną diety i daje uczucie sytości. Obniża też stężenie kwasów tłuszczowych oraz opóźnia wchłanianie glukozy. Zalecana ilość błonnika w diecie bogatoresztkowej to około 40 g na dobę. Niezbędne jest także wypijanie dostatecznej ilości płynów (ok. 2-2,5 litrów na dobę), które również biorą udział w utrzymaniu prawidłowego pasażu jelitowego, wspomagają usuwanie produktów przemiany materii oraz są niezbędne do prawidłowej dystrybucji składników pokarmowych w organizmie.
Jakie produkty są bogate w błonnik?
Błonnik obecny jest w produktach pochodzenia roślinnego, dlatego podstawą diety bogatoresztkowej powinny być owoce i warzywa. Zalecane ich spożycie to 300-400 g świeżych owoców oraz podobna ilość warzyw dziennie. Znaczna część powinna być spożywana na surowo, zaleca się też jedzenie owoców ze skórką, gdyż właśnie ona zawiera najwięcej błonnika pokarmowego. Jako przekąskę można też spożywać owoce suszone, najlepiej śliwki. Bardzo dużą ilość błonnika znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, kaszach, otrębach czy płatkach owsianych.
Jak wprowadzać dietę bogatoresztkową?
Jeżeli Twój organizm jest przyzwyczajony do codziennej porcji warzyw, owoców i produktów pełnoziarnistych, możesz bez obaw zwiększać ilość błonnika w diecie, pamiętając o odpowiednio większym zapotrzebowaniu na płyny. Jednak osoby, które do tej pory unikały jedzenia produktów bogatych w błonnik, powinny wprowadzać je do diety ostrożnie i stopniowo. Początkowo można dodać do codziennego jadłospisu warzywa i owoce gotowane czy przetarte surówki. Bardzo ważny jest umiar przy spożywaniu produktów takich jak otręby pszenne, gdyż gwałtowne włączenie ich do diety może podrażnić przewód pokarmowy i przynieść efekt odwrotny do pożądanego. W przypadku wystąpienia nadmiernego uczucia pełności i wzdęć, warto zastosować lek na wzdęcia Espumisan®, który ułatwia usuwanie gazów z jelit i zmniejsza dyskomfort związany ze wzdęciami. Warto podkreślić, że najlepsze efekty przynosi dieta połączona z modyfikacją trybu życia. Bardzo istotnym elementem jest wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej do codziennego rozkładu dnia.
Materiał zewnętrzny
Moja dieta jest bogata w błonnik, na szczęście nie miewam wzdęć:)
Wzdęcia potrafią być bardzo bolesne…
Wzdęcia często się pojawiają przy spożywaniu np. kapusty.
Dieta bogatoresztkowa mi służy, ale dobrze wiedzieć, że w razie problemów są stosowne produkty przynoszące ulgę.
Brałam kiedyś Espumisan, nawet pomógł mi na wzdęcia;)