Potencjalne alergeny
Niepożądaną reakcję teoretycznie może wywołać dowolna substancja. Wyróżniamy jednak kilka grup związków, które stanowią szczególne zagrożenie dla nadwrażliwego organizmu. Alergicy powinni uważać na leki, po które sięgają. Do dokumentów warto włożyć kartkę z listą substancji, na które jesteśmy uczuleni. Jeśli podczas wypadku dojdzie do utraty świadomości, lekarz będzie wiedział, jakich leków nie należy podawać.
Informacje na etykiecie
Jeśli artykuł spożywczy zawiera orzeszki ziemne, mleko, seler czy jajka producent ma obowiązek zamieścić stosowną adnotację na opakowaniu. Wyżej wymienione substancje są zaliczane do silnych alergenów. Nawet śladowa ilość orzeszków ziemnych może doprowadzić do zgonu. Jeśli borykamy się z uczuleniem, powinniśmy bezwzględnie weryfikować skład spożywanych potraw. Jeśli kelnerka w restauracji nie wie, co znajduje się w zupie, nie jedzmy jej.
Choć alergie bywają uciążliwe, zazwyczaj nie prowadzą do zgonu. Osoby uczulone powinny jednak zachować ostrożność, ponieważ nigdy nie wiadomo, jak organizm zareaguje na spotkanie z nieznanym. Jeśli wcześniej nie konsumowaliśmy orzechów brazylijskich, a korzeń selera wywołuje u nas gwałtowną reakcję alergiczną, nie eksperymentujmy.