Składniki
- 3 większe buraki czerwone
- 4 większe ziemniaki sałatkowe
- 2-3 kiszone ogórki
- 1/2 kubka ugotowanej fasoli mniejszy Jaś
- ½ małej cebuli
- olej lub oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Czerwona sałatka do śledzia (bez jajek, bez mleka krowiego)
Warzywa ugotować na tyle wcześniej (buraki oddzielnie), aby były już zimne podczas krojenia. Pokroić na małą kostkę (jak na zwykłą sałatkę jarzynową).
Fasolę namoczyć dzień wcześniej, na noc, ugotować do miękkości (można dodać białą fasolę z puszki, odcedzoną).
Cebulę drobno posiekać.
Ogórki obrać ze skórki i pokroić na drobniutką kostkę
Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, dodać oliwę (dodaję ją na „oko”- sałatka nie może być sucha
Podawać w towarzystwie słonych, tradycyjnych śledzi.
Dodatkowe informacje
Czas przyrządzenia: 40 min.
Poziom trudności: łatwy
Liczba porcji: 6