Doskonale znamy tradycyjny czosnek, który stanowi dodatek do wielu dań i wspaniałe lekarstwo na przeziębienie. Na rynku dostępny jest także czarny czosnek, który jak się okazuje, może być super produktem dla alergika.
Czarny czosnek – źródło zdrowia i witamin
Wiemy, że czosnek jest podstawą kuchni. Nadaje smak potrawom i sprawdza się w medycynie. To bez wątpienia jeden z najzdrowszych produktów, który zarówno na surowo czy po odróbce termicznej zachowuje swoje walory i właściwości. Czarny czosnek wytwarzany jest w procesie fermentacji. Odpowiednia temperatura i wilgotność sprawiają, że czosnek się starzeje, przybierając coraz ciemniejszą barwę. Po kilkunastu tygodniach jest czarny. Po oksydacji, odbywającej się w sposób naturalny czosnek traci swój charakterystyczny zapach. Przemiana doprowadza jednak do poprawy przyswajalności substancji aktywnych. W całym procesie biorą udział mikroorganizmy. W rezultacie otrzymujemy czarny czosnek, który jest bardzo miękki i gotowy do spożycia. Zawierający więcej przeciwutleniaczy jest łagodny i lekkostrawny dla naszego układu trawiennego. To całkowicie naturalny produkt, pozbawiony żadnej chemii i sztucznych barwników. Kolor, który przybiera czosnek, jest bowiem wynikiem przemiany cukrów.
Czarny czosnek dla alergika
Czarny czosnek to prawdziwy super produkt, który powinien na dobre zagościć w naszej kuchni. Przeciwutleniacze zapewniają ochronę przed wolnymi rodnikami oraz starzeniem się komórek. Dodatkowo czosnek wzmacnia układ odpornościowy. Zalet jest jeszcze więcej. Jedząc ten superfood możemy liczyć na działanie przeciwzapalne czy obniżenie ciśnienia krwi. Produkt ten może być stosowany również w profilaktyce przeciwnowotworowej, szczególnie przy zagrożeniu rakiem prostaty czy przełyku. Czarny czosnek wykazuje także działanie pobudzające. Może hamować reakcje alergiczne oraz przeciwzapalne. To dobra wiadomość dla alergików, zmagających się z rożnymi schorzeniami alergicznymi. Uczuleni na świeży czosnek powinni unikać jedzenia tego produktu. Prawdą jest, że ma on znacznie słabsze działanie, ale należy uwzględnić ewentualność uczulenia.
Bohater w kuchni
Smak czarnego czosnku przypomina sos sojowy czy suszoną śliwkę. Nie wywołuje uczucia pieczenia i nie pachnie tak, jak świeży czosnek. Doskonale sprawdzi się w naszej kuchni, jako dodatkowe do sałatek, kanapek czy wykwintnych dań. Jego cena jest nieco wygórowana, ale zdecydowanie warto wprowadzić go do diety. Szczególnie poleca się go dzieciom, które niechętnie jedzą świeży czosnek, ze względu na jego smak i zapach. W przypadku jego czarnego brata, pozbywamy się tego problemy, co ułatwia przemycenie składnika do różnych potraw.
Katarzyna Antos