Składniki

  • 225 g zwykłej mąki plus trochę do posypania
  • 3/4 łyżeczki cukru pudru
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 85 g zimnego masła
  • 105 ml mleka
  • ubite jajko
  • olej bez orzechów do smarowania
  • Na glazurę: jajko
  • łyżeczka curkru pudru

Opis wykonania

Przesiać mąkę z solą, cukrem pudrem i gumą ksantanową do robota kuchennego. Wsypać drożdże i dodać masło pokrojone w kostkę.

Roztopić w rondlu 15 g masła. Zdjąć z ognia i dodać mleko. Składniki powinny być ciepłe, ale nie gorące. Wbić jajko. Przelać do mąki i włączyć robot, żeby powstało elastyczne ciasto.

Przełożyć ciasto na posypany mąką blat. Zagniatać, aż będzie gładkie. Posypać wałek mąką i rozwałkować ciasto na prostokąt. Powinno mieć centymetr grubości.

Rozłożyć jedną trzecią pozostałego masła na dolnych dwóch trzecich ciasta. Zawinąć górną część ciasta nad środkową częścią, po czym zawinąć dolną część. Docisnąć krawędzie wałkiem. Obrócić ciasto pod kątem prostym, rozwałkować, posypać masłem i znowu złożyć. Posypać ostatnią część masła.

Owinąć ciasto folią i chłodzić co najmniej 30 minut.

Odwinąć ciasto, rozwałkować na posypanej mąką stolnicy na prostokąt, ale już nie dodawać masła. Złożyć, jak poprzednio, obrócić, rozwałkować i znowu złożyć.

Posypać wałek mąką i rozwałkować ciasto na duży kwadrat grubości pół centymetra. Wyrównać brzegi i pociąć ciasto na 4 kwadraty.

Przeciąć każdy kwadrat na pół, by powstały trójkąty. Nasmarować dużą blachę do pieczenia olejem bez orzechów.

Roztrzepać jako z cukrem pudrem i posmarować ciasto. Zaczynając od dłuższego boku, zwinąć każdy trójkąt, wygiąć rulonik w półksiężyc, po czym przełożyć na blachę do pieczenia. Przykryć lekko folią i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Posmarować rogaliki pozostałą częścią glazury. Piec, aż będą miękkie i rumiane, około 15 minut.

Najlepsze są serwowane na ciepło. Można je przełożyć na kratkę do wystygnięcia, po czym zwinąć do przechowania.