Odporność jest dziś czymś niezwykle pożądanym, chcemy bowiem uniknąć zakażenia COVID-19 i wieść normalne życie. Coraz więcej osób szuka sposobów na wzmocnienie pracy układu immunologicznego. Czy jest to możliwe? Okazuje się, że tak. Colostrum stanowi sprawdzony sposób na odporność.
Czym jest colostrum?
Pod terminem colostrum kryje się coś, co większość z nas miała okazję spożywać w pierwszych godzinach swojego życia, a mianowicie siara. Wytwarzają ją wszystkie ssaki tuż po wydaniu potomstwa na świat. Najbardziej wartościowa jest siara produkowana przez gruczoły mlekowe matki w pierwszych dwóch dobach od porodu. Trzeciego dnia liczba substancji aktywnych zmniejsza się aż o 70%. Co ciekawe, colostrum, czyli siara, w pierwszych dwóch dobach po porodzie zawiera aż 250 substancji biologicznie czynnych.
Co zawiera colostrum?
Siara zawiera zarówno substancje odżywcze takie jak białko, cukry, tłuszcze, witaminy i minerały, jak i wspierające odporność. Do tej drugiej grupy związków zaliczamy immunoglobuliny, czyli albuminy i globuliny, zwane również białkami odpornościowymi. Ponadto w siarze znajdziemy laktoferynę, laktoperoksydazę (enzym o działaniu przeciwbakteryjnym), lizozym, kolostryninę oraz kazeinę, która nie tylko zapobiega demineralizacji zębów, ale też dzięki właściwościom przeciwbakteryjnym chroni przed próchnicą.
Jelita źródłem odporności
Wiele osób, które cierpi na alergię, boryka się z nieprawidłową mikrobiotą. Stosunki ilościowo-jakościowe w obrębie mikroflory jelitowej mają ogromny wpływ na działania układu immunologicznego. Gdy mikrobiota jest mało zróżnicowana lub przeważają w niej mikroorganizmy potencjalnie chorobotwórcze, pojawiają się infekcje i alergie. Aby im zapobiec, warto zadbać o odpowiedni skład mikrobioty. Można tego dokonać, sięgając po probiotyki, czyli preparaty zawierające żywe, starannie wyselekcjonowane szczepy bakterii o udokumentowanym działaniu prozdrowotnym. Kluczową rolę odgrywa także zbilansowana dieta, w skład której wchodzą mleczne wyroby fermentowane takie jak kefiry, jogurty czy maślanka. Swoją mikroflorę jelitową można wesprzeć też, sięgając po kiszone ogórki czy kapustę kiszoną. Wspomniane artykuły spożywcze również zawierają żywe bakterie kwasu mlekowego.
Jak colostrum wpływa na jelita?
Colostrum możemy spożywać na co dzień w celu wzmocnienia odporności. Jest to możliwe dzięki producentom suplementów diety. Wykorzystują oni do tego siarę pochodzącą od krów, którą poddają procesowi suszenia sublimacyjnego. Dzięki temu rozwiązaniu białka nie ulegają denaturacji wskutek działania wysokiej temperatury i zachowują swoją bioaktywność. Zażywanie colostrum jest bardzo ważne w kontekście budowania odporności i walki z alergią. Wykazano bowiem, iż substancje zawarte w siarze przyczyniają się do uszczelnienia bariery jelitowej.