maraton alergiczny

Dlaczego coraz częściej chorujemy na alergię?

Alergia stała się epidemią XXI wieku, zwłaszcza w krajach wysoko rozwiniętych, w których już ponad 30% społeczeństwa choruje na choroby alergiczne. Nasz kraj umiejscowiony jest wśród społeczeństw o wysokiej zachorowalności na alergię, gdzie w grupie wiekowej 6-7 lat cierpi na nią 45%, 13-14 lat – 47%, 20-44 lata – aż 52%.

maraton alergiczny

Alergia jest chorobą o podłożu genetycznym, jest dziedziczona z pokolenia na pokolenie – geny wpływają na rozwój alergii w 60%. Jednak coraz większe znaczenie przypisuje się zmianom mikroflory zasiedlającej przewód pokarmowy (tzw. mikrobiotyczna teoria rozwoju alergii). Teoria ta zakłada, że za wzrost występowania alergii odpowiada zmieniona mikroflora jelitowa. Nadmierny reżim higieniczny, częste przyjmowanie antybiotyków, nieliczne rodziny, rodzaj porodu to czynniki wpływające na ograniczony kontakt z bakteriami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju i dojrzewania układu immunologicznego.

Latopic® w alergii pokarmowej

Działanie bakterii kwasu mlekowego stosowanych w alergii polega na hamowaniu odpowiedzi alergicznej i łagodzeniu objawów alergii. Ponadto bakterie przyczyniają się do zmniejszenia przepuszczalności – „uszczelnienia” bariery jelitowej, eliminując w ten sposób przenikanie i rozwój bakterii chorobotwórczych.