Składniki
- 300 ml letniego soku owocowegi
- 15 g suchych drożdży
- 50 g mąki sojowej
- 50 g mąki z prosa
- 250 g mąki z brązowego ryżu
- 1 łyżka stołowa proszku do pieczenia bez dodatku mąki pszennej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego
- 500 g mieszanki śliwek, rodzynek i porzeczek
- 125 g pokrojonych daktyli
- suszone jabłka
Opis wykonania
Przepis dla osób na diecie bezglutenowej, bezmlecznej i bezjajecznej.
Sok ananasowy wlewamy do małego garnuszka. Dosypujemy do niego drożdże i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż zaczyn zacznie parować.
Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, proszek do pieczenia i cynamon. Mieszamy z olejem.
Siekamy suszone owoce. Następnie dodajemy do nich zaczyn i mieszamy z mąką, aż do uzyskania kleistej konsystencji. W razie potrzeby, dolewamy więcej soku.
Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem foremki o długości 23 cm. Pieczemy w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 180 st. przez godzinę. Następnie pozostawiamy ciasto jeszcze przez kilka minut w piekarniku, potem wyjmujemy i studzimy.
Przepis na proszek do pieczenia bez dodatku mąki pszennej:
125 g mąki ryżowej
50 g sody oczyszczonej
50 g winianu potasu
Mieszamy dokładnie wszystkie składniki i kilka razy przecieramy przez sito. Proszek przechowujemy w zakręcanym słoiku.